Adrian Vasilescu (BNR): „Anul acesta este un an în care inflația mătură toată planeta, nu aveam cum să scăpăm și noi”

Adrian Vasilescu (BNR): „Anul acesta este un an în care inflația mătură toată planeta, nu aveam cum să scăpăm și noi”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat B1 TV, că în viitor inflația va fi o problemă pentru România. De asemenea, prognoza privind creșterea economică de 7% pentru România este posibil să nu mai fie adeverită.

„Prognozele sunt complicate. Ne așteptam potrivit prognozelor unor instituții remarcabile să încheiem anul cu o creștere economică de 7%. Nu cred că va fi așa. Faptul că semestrul 2 a avut o izbucnire, o creștere economică de 13% a fost un moment de recuperare. Din păcate PIB-ul nostru a rămas în continuare un vitezoman. El este capabil să meargă repede, dar nu este și sustenabil.

Problema de sustenabilitate nu o vom rezolva în criză, probabil că este o chestiune pentru mai târziu când vom scăpa de această criză și dacă nu cumva are dreptate economistul Roubini că după criza asta va urma mama tuturor crizelor, reîntoarcerea anilor 1970 cu problemele de atunci care au fost grave”, a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat că inflația va fi puternic influențată de creșterea din ultima perioadă a prețului la gaze și la energie:

„Anul acesta este un an în care inflația mătură toată planeta, nu aveam cum să scăpăm și noi. Din păcate inflația noastră este foarte specială. Sunt 4-5 produse, cu prețuri care cresc accelerat, în primul rând electricitatea și gazele. Speranța ca prognoza BNR de 5,6% pentru decembrie, ca după aceea inflația să vină în jos pe 3-4% nu mai este posibilă numai din cauza acestor două produse, lângă care se adaugă combustibilul și tutunul și alcoolul”, a mai precizat Adrian Vasilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL