Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 9 noiembrie 2021, a hotărât majorarea ratei dobânzii cheie la 1,75%, contrar aşteptărilor analiştilor care vedeau dobânda la 2%.
În schimb a majorat dobânda la facilitatea Lombard la 2,5%, în timp ce dobânda la depozite a crescut tot cu 25 de puncte de bază ca şi dobânda cheie. Măsura va permite ROBOR să crească lejer până la nivelul de 3% în acest an.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 9 noiembrie 2021, a hotărât următoarele:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021; î
- extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale;
- astfel, începând cu 10 noiembrie 2021 rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 2,50 la sută pe an, de la 2 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,00 la sută pe an;
- păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară şi menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Surprinzător sau nu, BNR a schimbat intervalele coridorului dintre dobânzilela depozite şi cele la credite. Astfel, dacă dobânda la depozite a crescut la 1%, tot cu 25 de puncte de bază, dobânda la credite a crescut cu 50 de puncte de bază, la 2,5% pe an. Acest fapt se va reflecta curând în nivelul ROBOR şi al dobânzilor la creditele pentru populaţie şi companii.