Salariul cu plata la cerere – noua tendinţă pe piaţa muncii, generată de lipsa de personal

Salariul cu plata la cerere – noua tendinţă pe piaţa muncii, generată de lipsa de personal

Un raport recent al Manpower Group arată că, la nivel mondial, 69% dintre angajatori nu pot găsi persoane cu competenţele de care au nevoie, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

România este menţionată în raport ca fiind o ţară în care să găseşti angajaţi având competenţele dorite este foarte dificil, aproape 80% dintre angajatori având probleme în a găsi talente. În prezent, există 280.000 de locuri de muncă neocupate, ceea ce a declanşat decizia Guvernului de a creşte numărul de lucrători extracomunitari admişi în România, în paralel cu o simplificare a procedurilor de angajare pentru aceştia.    

În SUA, există încă peste 10 milioane de locuri de muncă vacante.   Ultimul raport american privind crearea de locuri de muncă în sectoarele non-agricole a avut cifre bune, numărul de angajaţi a crescut cu 531.000 în octombrie, iar rata şomajului a scăzut uşor la 4,6%. Creşterile de locuri de muncă au avut loc în sectorul de agrement şi ospitalitate, în serviciile profesionale şi de afaceri, în industria prelucrătoare şi în transport şi depozitare. Învăţământul public a pierdut locuri de muncă.   

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în octombrie 2021 erau angajaţi direct în industria comerţului cu amănuntul aproximativ 15.470.000 de lucrători, cu 139.000 mai puţini decât cifrele de dinaintea pandemiei.  În contextul în care sezonul de sărbători este aproape, comercianţii din SUA estimează că în acest an retailerii ar putea angaja până la 665.000 de lucrători sezonieri, de la poziţii în magazine până la locuri de muncă în depozite, comparativ cu 486.000 de lucrători în 2020. Asta s-ar putea să fie o sarcină foarte dificilă.  

America se confruntă cu un exod din retail, angajaţii mutându-se în alte industrii.  Unii se îndreaptă spre poziţii mai puţin stresante în bănci, agenţii de asigurări, administraţii locale şi magazine de marijuana. Alţii se întorc la şcoală pentru a învăţa noi meserii sau aşteaptă până când pot asigura o îngrijire stabilă copiilor.   Lipsa angajaţilor a declanşat măsuri disperate din partea unor companii, cum ar fi renunţarea la testarea candidaţilor pentru depistarea drogurilor.

Alţi angajatori aderă la o tendinţă recentă în materie de salarizare, care oferă personalului lor posibilitatea plăţii salariilor pe măsură ce sunt câştigate. În timp ce majoritatea salariilor sunt plătite săptămânal, de două ori pe lună sau lunar, creşterea industriilor cu angajaţi independenţi (precum Uber) a condus la apariţia unei noi forme de plată. Plata la cerere este folosită acum de lanţuri de restaurante precum McDonald’s (MCD), Taco Bell, KFC şi chiar Walmart (WMT).  

Cu aceste servicii, angajaţii primesc o notificare pe smartphone atunci când îşi termină ziua de lucru şi pot decide apoi dacă doresc să încaseze salariul pe ce au lucrat în ziua respectivă. Dacă da, banii sunt fie transferaţi pe un card de debit preplătit, fie depuşi direct în conturile lor bancare. Acest serviciu le permite angajaţilor să îşi ia salariul atunci când au nevoie, creând oportunităţi pentru companiile de carduri de credit precum VISA (V) şi Mastercard (MA), dar şi o nişă pentru companiile fintech.   

Această tendinţă are avantajele şi dezavantajele sale, cum ar fi o abordare mai flexibilă pentru angajat în gestionarea finanţelor sale şi mai puţin stres atunci când apare o cheltuială neaşteptată, dar, pe de altă parte, poate induce un sentiment de nesiguranţă şi costuri mai mari pentru tranzacţii multiple. Există o estimare conform căreia industria de software de salarizare în cloud, care permite, printre alte servicii, salarizarea la cerere, este pe cale să ajungă la 10,23 miliarde de dolari până în 2023. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL