România, în topul european al inflației galopante. Alimentele s-au scumpit cu peste 11%

România, în topul european al inflației galopante. Alimentele s-au scumpit cu peste 11%

Prețurile la produsele alimentare și nealimentare au crescut galopant în România, în anul 2021. Țara noastră a înregistrat a patra cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în octombrie, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 17 noiembrie 2021, de Eurostat.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,6%, la 4,4% în luna precedentă. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în Lituania – 8,2%, urmată de Estonia – 6,8%, Ungaria – 6,6% și România – 6,5%.

România, în topul statelor cu cele mai mari scumpiri în 2021

România se află pe locul al patrulea în UE din punct de vedere al creșterii inflației față de luna precedentă, cu 1,3%. Lider este Belgia, cu 1,8%, urmată de Lituania, cu 1,7% și Spania, cu 1,4%.

La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,4% în septembrie, la 4,1% în octombrie.

Potrivit INS, rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,39%, cele nealimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Economistul Mircea Coșea anunță dezastrul pentru România

Mircea Coșea anticipează dezastrul pentru România, în baza inflației explozive și a politicilor eșuate ale Guvernului.

„Deficitul balanței comerciale este enorm, importăm enorm, pentru că nu putem să valorificăm producția noastră, aruncăm pe câmp zarzavaturile pe care țăranii la plantează. Este o crimă economică acest lucru, atunci când ai resurse, să le arunci. Nu avem capacitatea de a reduce aceste împrumuturi enorme.

Deficitul contului curent este din ce în ce mai mare. Cifrele care ni se prezintă, adică deficitul contului curent, deci rata de îndatorare, care nu a depășit 50% din PIB, este falsă. PIB-ul a crescut nu pentru că am produs mai mult, ci pentru că este inflație. Este o situație foarte gravă”, a mai transmis Coșea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL