Un angajat nu va putea primi salariul minim pe economie mai mult de 2 ani. Ce obligaţii are angajatorul

Un angajat nu va putea primi salariul minim pe economie mai mult de 2 ani. Ce obligaţii are angajatorul

Un angajat nu va putea primi salariul minim pe economie mai mult de 2 ani, timp în care angajatorul are o serie de obligaţii de îndeplinit.

Programul de Guvernare îşi asumă o serie de obiective şi din punct de vedere al salarizării, promovând creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie şi acordarea unor sporuri de performanţă anumitor bugetari. „Modernizarea salarizării în sectorul public urmăreşte eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, se arată în documentul citat.  

Modernizarea salarizării bugetarilor ar urma să se facă în urma unei „ample evaluări a criteriilor care stau la baza salarizării în sistem”, fiind necesare corelări între complexitatea muncii şi nivelul de salarizare din sistemul public.

Astfel, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ţinând cont de condiţionalităţile asumate prin PNRR şi negocierile cu CE şi se va crea cadrul legal pentru „acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.   

Salariul minim brut pe economie va creşte de la 2.300 de lei în prezent, la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie neputând fi plătit de angajator aceluiaşi salariat mai mult de 2 ani.

Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”, prevede programul de guvernare.

Programul de Guvernare prevede şi acordarea de vouchere de vacanţă de 1.450 de lei pentru angajaţii din sectorul bugetar, în vederea dezvoltării turismului intern şi modificarea cadrului legislativ în vederea acordării de prime de incoming.

  1. Tot bugetarii, nu va agitati. Astia care la 40 de ani ies la pensie cu 5000 ron. Privatii vor muri de foame in continuare

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL