Românii își vor putea asigura casele și mașinile la stat. În primăvară, cel mai probabil, CEC Bank intră inclusiv pe RCA

Românii își vor putea asigura casele și mașinile la stat. În primăvară, cel mai probabil, CEC Bank intră inclusiv pe RCA

Construcția unei companii de asigurări de stat, care să aibă ca țintă mai ales persoanele fizice, nu este o idee nouă. Cel puțin în ceea ce privește zona RCA, înființarea unei astfel de companii este chiar prevăzută de lege (legea 132/2017, a RCA).

Declarații în acest sens au tot fost, însă de această dată proiectul este gata și va fi lansat, imediat ce Ministerul Finanțelor Publice (ca acționar al CEC Bank) își va da acordul final.

Prima companie de asigurare cu capital de stat, care va vinde românilor cele mai utilizate tipuri de polițe, de la RCA la asigurări de locuință sau bunuri, ar trebui să fie lansată în cel mai scurt timp, probabil chiar în primăvară.

Gândit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu CEC Bank, însușit și dezvoltat de bancă și promovat la toate nivelele de Autoritate după venirea noii conduceri, în vara lui 2020, proiectul se află acum la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care va avea ultimul cuvânt de spus.

„Este cert că trebuie găsită o soluție rapid. Vom anunța imediat ce va fi gata”, a spus ministrul finanțelor, Adrian Câciu. La rândul său, Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank, anunța pe finalul anului trecut că un asigurător construit în jurul instituției pe care o conduce va fi lansat „în cel mai scurt timp”.

La nivelul ASF, demersurile în acest sens au început încă din 2020, în contextul în care City Insurance dădea semne clare că are probleme serioase, iar piața RCA ajunsese la un nivel de concentrare fără precedent. Între timp, City Insurance a falimentat, iar piața rămâne destul de concentrată, în ciuda reintrării unor jucători importanți, care se retrăseseră de facto în contextul prețurilor nesustenabile la care vindea City Insurance.

Amintim că pe piață există deja un asigurător de stat, Eximasig, controlat de Eximbank, însă firma are o activitate limitată, fiind specializată pe asigurări de garanții, asigurări de credit comercial și alte tipuri de produse pentru firme și în special pentru cele care practică activități de export-import.

RCA nu va fi ținta predilectă, cel puțin în prima fază. Totuși, intrarea statului pe cea mai tensionată piață  va conta, iar CEC poate câștiga și din RCA, la actualele prețuri. Intrarea ar trebui să fie cât mai rapidă, tocmai pentru a profita de prețurile bune. Banii pentru capitalizare ar fi deja asigurați, iar sumele nu sunt foarte mari

Intrarea viitorului asigurător controlat de CEC Bank este așteptată mai ales pe zona RCA, acolo unde piața simte o nevoie acută de concurență.

În termeni mai simpli, un nou jucător activ pe zona RCA va însemna o creștere a concurenței și o stopare a scumpirilor care au marcat piața după falimentul City. Mai mult, având în vedere că este greu de crezut că asigurătorul CEC va folosi metode de tip City Insurance și chiar Euroins pentru a evita plata daunelor ori pentru a le achita doar parțial sau cu întârziere, un nou jucător va aduce și un plus de calitate în această zonă.

Totuși, asigurătorul de sub CEC Bank va fi o firmă activă pe o piață privată, motiv pentru care nu va putea să își asume pierderi. Nu sunt încă publice cifrele pe ultimul trimestru din 2021 (cel marcat de creșterea substanțială a prețurilor de după falimentul City Insurance), însă la nivelul lunii septemebrie a anului trecut asigurarea obligatorie auto ajunsese să aducă pierderi uriașe. Rata combinată a daunei mergea spre 140%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, firmele care vând RCA plăteau 140 de lei pe daune, taxe și cheltuieli de marketing și vânzare. Altfel spus, pierdeau 40 de lei la fiecare 100 de lei.

Acesta este și motivul pentru care, spun sursele noastre, asigurătorul CEC nu va apăsa foarte tare pedala RCA, într-o primă fază. Cel mai probabil, firma se va orienta, ca toți asigurătorii  aflați în relație cu băncile, pe asigurări legate de produsele de credit și economisire. Nu este clar încă dacă va intra și pe asigurări de viață (o linie extrem de profitabilă  pe canalul bancassurance), dar aproape sigur va vinde asigurări de locuință(cea mai profitabilă linie de pe piața locală), asigurări de sănătate și alte tipuri de polițe ce vin la pachet cu produsele băncii. Este foarte probabil ca asigurătorul să meargă chiar pe pachete multianuale, în cazul creditelor ipotecare, de exemplu, luate pe termen lung. De asemenea, probabil că noul asigurător va ataca și zona asigurărilor de bunuri și cea a asigurărilor CASCO.

Totuși, la actualul nivel de preț (cel puțin 40%-50% în medie peste ce era înainte de falimentul City Insurance), CEC Bank poate intra profitabil și pe segmentul RCA, mai ales că beneficiază de marele avantaj al rețelei de sucursale. Dacă ar reuși să își formeze angajații să vândă și RCA sau dacă ar dezvolta un produs pretabil și pentru vânzare online, avantajul CEC ar fi unul semnificativ, în condițiile în care costurile asigurătorilor cu distribuția pe RCA sunt undeva la cel puțin 13-15%.

În ceea ce privește banii cu care va porni la drum noul asigurător, sursele noastre spun că aceștia sunt deja pregătiți și ar veni fie direct de la CEC Bank fie dintr-un împrumut pe care CEC al urma să îl la de la Eximbank, cealaltă bancă de stat. Costurile inițiale, afirmă aceleași surse, vor fi în jurul a 20-25 de milioane de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL