Mai multe bănci ruseşti, excluse din platforma SWIFT. Măsuri drastice pentru Banca Centrală Rusă

Mai multe bănci ruseşti, excluse din platforma SWIFT. Măsuri drastice pentru Banca Centrală Rusă

SUA împreună cu UE anunţă excluderea băncilor ruseşti din platforma SWIFT. Ţările occidentale au adoptat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Noile sancţiuni impuse de SUA împreună cu Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană vizează şi băncile ruseşti. Excluderea din platforma SWIFT vizează toate băncile deja sancţionate de comunitatea internaţională, dar şi alte instituţii, în cazul în care va fi necesar, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al guvernului german.   

Noi măsuri impuse Rusiei:  

  • Aliaţii occidentali se angajează să se asigure că băncile ruseşti selectate sunt eliminate din platforma SWIFT. Aceste bănci vor fi deconectate de sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
  • Aliaţii occidentali se angajează să impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor impuse până în prezent.
  • Aliaţii occidentali se angajează să acţioneze împotriva celor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus. Se va limita vânzarea de cetăţenie, cunoscută sub denumirea de paşapoarte de aur, care ar permite oligarhilor ruşi să devină cetăţeni ai ţărilor occidentale.

Germania s-a declarat sâmbătă pregătită să accepte o ”restricţionare ţintită” a accesului Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o ”limitare a pagubelor colaterale” ale unei astfel de măsuri.

Suspendarea Rusiei de la SWIFT ”ar însemna un risc mare ca Germania să nu se aprovizioneze cu gaze naturale şi materii prime” din Rusia, declara săptămâna aceasta ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Excluderea unei ţări din acest sistem de mesagerie care permite plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume este considerată o ”armă atomică” în domenul financiar. Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacţii cu bănci din ţara sancţionată. Berlinul considera, de asemenea, că această măsură poate fi ineficientă, în contextul în care Moscova a ţesut în paralel legături strânse cu China.

Mi-e teamă că Vladimir Putin a implementat de mult timp o alternativă acestui sistem SWIFT”, declara Christian Lindner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL