Amenajările hidroenergetice în execuţie şi realizate mai mult de 60% – proiecte de siguranţă naţională – proiect

Amenajările hidroenergetice în execuţie şi realizate mai mult de 60% – proiecte de siguranţă naţională – proiect

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

Au votat „pentru” 233 de deputaţi, 47 s-au pronunţat „împotrivă”, iar cinci s-au abţinut.

Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

Acesta mai stipulează că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% la data intrării în vigoare a actului normativ sunt considerate situaţii excepţionale în sensul prevederilor articolului 5 alineatul (2) din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL