Confruntată cu sancțiuni dure din partea țărilor occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, scrie CNBC.
Într-o conferință de presă filmată joi, Pavel Zavalny, președintele comitetului pentru energie al Dumei Rusiei a declarat că atunci când vine vorba de țări „prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusă să fie mai flexibilă cu opțiunile de plată.
Președintele Pavel Zavalny a spus că moneda națională a cumpărătorului – precum și bitcoinul – sunt considerate modalități alternative de a plată pentru exporturile de energie ale Rusiei.
„De mult am propus Chinei să trecem la decontări în monede naționale, la ruble și yuani”, a spus Zavalny în comentariile traduse. „Cu Turcia, vor fi lire și ruble”. Nu s-a oprit cu monedele tradiționale. „De asemenea, puteți tranzacționa în bitcoini”, a spus el.
Acesta a întărit, de asemenea, promisiunea președintelui Vladimir Putin, de miercuri, de a cere țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble rusești. Anunțul lui Putin a dus la creșterea prețurilor la gaze din Europa din cauza temerilor că mișcarea ar putea agrava o piață a energiei aflată deja sub presiune.
„Dacă vor să cumpere, lăsați-i să plătească fie în valută, iar acesta este aur pentru noi, fie să plătească așa cum este convenabil pentru noi, în moneda națională”, a spus Zavalny.
Deși SUA au interzis importurile de petrol rusesc ca parte a răspunsului lor la războiul Moscovei împotriva Ucrainei, surse au declarat pentru CNBC că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să urmeze exemplul, având în vedere dependența sa puternică de energia rusă, parțial pentru a încălzi casele în timpul iernii.
„Rusia caută în mod clar să se diversifice în alte monede”, a declarat Nic Carter, cofondatorul Coin Metrics. El a declarat pentru CNBC că Rusia s-a pregătit pentru acest moment din 2014, când a început să cedeze toate titlurile de trezorerie SUA.
„Dar țara nu era pe deplin pregătită pentru ca activele valutare străine să fie înghețate”, a spus Carter, care este și partener fondator al Castle Island Ventures, o firmă aflată în stadiu incipient concentrată pe criptomonede.
Rusia pare acum să fie decisă să se îndepărteze de dolar. „Au ceva de care lumea are nevoie”, a spus Carter. „Rusia este exportatorul nr. 1 de gaze naturale la nivel global.”
[…] Rusia are în vedere să-și vândă petrolul și gazul în bitcoin, pe măsură ce sancțiunile din… […]