Conferința „Human Traffic – Nobody Left Behind”, la Brașov

Conferința „Human Traffic – Nobody Left Behind”, la Brașov

La CATTIA – Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri Brasov, a avut lco zilele trecute o conferinta publica avand ca tema traficul de persoane. Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia ProAfaceri prin proiectul sau „Binele Continua” si Institutul de Diplomatie si Drepturile Omului [https://usidhr.org/] de la Washington DC condus de brasoveanul Manuel Oancia si Isabelle Vladoiu.

Evenimentul a avut ca scop sa atraga atentia asupra acestei „industrii” ilegale care este activa si in Romania, mai ales in contextul crizei migrantilor ucrainieni. La eveniment au participat ca speakeri Andreea Vrinceanu – Primaria Brasov, coordonator al actiunilor de la Centrul de Refugiati CATTIA, Astrid Hamberger – Centrul de Integrare Migranti Brasov, lt col Terciu Marian – ISU Brasov, Sef Serviciu Pregatire pentru Interventie și Reziliența Comunităților si Adrian Ovidiu Vladoiu – Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Brasov.

Speakerii au prezentat cazuri concrete legate de traficul de persoane (inclusiv la nivelul judetului Brasov) inainte si in timpul crizei migrantilor, metode de a identifica un traficant de persoane, elemente care pot fi facute si care nu pot fi facute atunci cand exista suspiciuni ca urmeaza sa fie traficata o persoana, grupuri vulnerabile pentru trafic de persoane (copii, femei, persoane fara acte, persoane care nu cunosc limba statului, dependenta financiara, etc), dar si cadrul legislativ si modalitatile de anuntare a autoritatilor cu privire la suspiciunea unui astfel de fenomen. De asemenea, s-a discutat despre cazul refugiatilor ucrainieni care sunt extrem de vulnerabili la asaceva si despre metodele de informare a acestora si protejare a lor.

In final, Isabelle Vladoiu, fondator USIDHR Washington DC a prezentat un material cu titlul „Nobody Left Behind” in care a descris statistic acest fenomen (se pare ca genereaza peste 150 miliarde dolari anual conform Forbes in 2020), zonele cu cel mai mare risc, metodele folosite de catre traficanti, dar si modul de accesare a autoritatilor. Se estimeaza ca peste 40 milioane persoane sunt traficate anual la nivel mondial, o cifra dubla fata de numarul sclavilor din anii 1800 !!!

Scopul acestei sclavii moderne poate fi exploatarea sexuala, munca la negru, utilizarea de soldati pt razboaie, trafic de organe, cersetorie, trafic de droguri etc.

In Romania puteti suna gratuit la 0800 800 67 – National Human Trafficking Hotline sau 112 – nr general de urgenta. Exista un numar dedicat situatiilor in care sunt implicati copii: 119
La eveniment au participat atat persoane private, cat si institutii, dar si migranti si voluntari de la Centrul de Refugiati CATTIA Brasov.

Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia ProAfaceri Romania si Institutul de Diplomatie si Drepturile Omului Washington DC cu sustinerea Primaria Brasov, ISU, Centrul pt Integrare Migranti si Agentia Nationala de Lupta Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Brasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL