Nivelul de stres pentru femeile care lucrează, mai mare decât în 2021. 40% vor să demisioneze

Nivelul de stres pentru femeile care lucrează, mai mare decât în 2021. 40% vor să demisioneze

Mai mult de jumătate dintre femeile care lucrează (53%) se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an. 46% susțin că sunt epuizate, conform studiului Deloitte Women @ Work 2022, realizat la nivel global, citat de Retail.ro.

Epuizarea este unul din principalele motive pentru care femeile decid să demisioneze (40%). Mai mult de jumătate dintre participantele la studiu vor să renunțe la actualul angajator în următorii doi ani. Doar 10% plănuiesc să își mențină locul de muncă mai mult de cinci ani, indică studiul citat.

Pe de altă parte, studiul arată o diferență semnificativă de stare și de atitudine a femeilor ai căror lideri susțin egalitatea de gen. Doar 3% dintre acestea se simt epuizate. 90% dintre ele spun că nivelul lor de motivație la locul de muncă este bun sau extrem de bun. Niciuna nu își caută în prezent un nou loc de muncă. Doar 9% iau în calcul să plece în următorii doi ani. Dintre cele care lucrează cu astfel de lideri, 87% spun că beneficiază de un sprijin adecvat pentru sănătatea emoțională din partea angajatorilor și pot vorbi cu ușurință despre problemele personale de acest gen la locul de muncă.

Studiul mai arată că modul de lucru hibrid a fost implementat de multe companii în ultimul an. 44% dintre femeile angajate la nivel global muncesc într-un sistem de acest tip. Mai mult de jumătate dintre acestea (54%) susțin că nu beneficiază de suficientă flexibilitate cu privire la locul și momentul în care ar trebui să muncească. 64% consideră că angajatorii lor nu au stabilit reguli clare din aceste puncte de vedere. Aspect care le creează dificultăți, în special celor care au alte persoane în îngrijire.

Femeile care lucrează doresc program de lucru flexibil

Mai mult, 94% dintre respondente se tem că, dacă ar solicita un program de lucru flexibil, și-ar diminua șansele de promovare. Totodată, aproape 60% dintre cele care lucrează în sistem hibrid se simt excluse din întâlniri importante. Aproape jumătate spun că nu au posibilitatea să interacționeze suficient cu liderii. Ceea ce este un factor esențial pentru a beneficia de integrare, creșteri salariale sau oportunități de promovare.

Mai puțin de jumătate dintre persoanele chestionate (45%) spun că se pot deconecta cu ușurință de la muncă. La polul opus, 34% întâmpină dificultăți în această privință. Dintre acestea din urmă, 42% se tem că șansele de promovare le-ar fi diminuate dacă nu sunt disponibile permanent.

În plus, aproape jumătate dintre femei sunt mai puțin optimiste cu privire la oportunitățile de carieră decât în urmă cu un an. Optimismul fiind chiar mai redus printre cele care muncesc cu program redus.

„Angajatorii trebuie să se asigure că angajații, indiferent de gen, înțeleg concret ce se așteaptă de la ei în noul context al pieței muncii și beneficiază de șanse egale de dezvoltare la locul de muncă. Bazate pe criterii clare de performanță. Realitatea este că, în cele mai multe cazuri, femeile au responsabilități adiționale față de bărbați. Cu privire la gospodărie și îngrijirea familiei. Multe femei sunt îngrijorate de numărul mare de sarcini. Și de impactul pe care această situație l-ar putea avea asupra perspectivelor de carieră, prezente și viitoare.

Totuși, societatea se schimbă

Femeile active profesional beneficiază acum de mai mult sprijin atât din partea familiei, cât și din partea angajatorilor. Acest sprijin trebuie să se intensifice, pentru a asigura egalitatea de șanse. Nu în sensul de a pune pe toată lumea pe aceeași poziție, ci de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie. Astfel încât fiecare să poată ajunge în postura de a reuși prin forțe proprii”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

Studiul Deloitte Women @ Work 2022 a fost efectuat în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece țări din întreaga lume. Evidențiază impactul pandemiei de COVID-19 asupra raportului dintre viața personală și cea profesională. Schimbările care au avut loc în privința modului de lucru și evoluțiile înregistrate în ultimii ani în obținerea egalității de gen la locul de muncă.

Persoanele intervievate lucrează cu normă întreagă sau cu program redus în companii din multiple domenii. Acestea ocupă poziții de diverse niveluri, inclusiv funcții de conducere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL