ROBOR scade la minimul ultimelor 4 săptămâni după ce Consiliul Concurenți a început să controleze băncile

ROBOR scade la minimul ultimelor 4 săptămâni după ce Consiliul Concurenți a început să controleze băncile

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 8,15% pe an, de la 8,16% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel asemănător n-a mai fost atins din data de 13 octombrie 2022. Atunci, ROBOR la 3 luni avea aceeași valoare, dar era pe un trend ascendent pornit la mijlocul lunii septembrie. Mai târziu, în octombrie, indicele a atins și 8,21% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut la 8,28% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,44% pe an. În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. A urmat o creștere continuă timp de 8 luni. Indicele atingând în prima parte a lunii august valoarea de 8,14% – maximul ultimilor 12 ani. Atunci, mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui. Și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade lungi de stagnare. ROBOR la 3 luni a petrecut aproximativ 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%.

Majorarea dobânzii de referință de către BNR, în data de 5 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL