Florian Libocor, economist șef BRD:  România nu se află în recesiune în acest moment

Florian Libocor, economist șef BRD:  România nu se află în recesiune în acest moment

Florian Libocor, Economist sef BRD, a comentat, la dezbaterile Confindex S2 2022, situația ecnomiei europene în actuala conjunctură geo-politico-economică.

„Ceea ce e clar în momentul de față este că trebuie să ne așteptăm la o încetinire. Spre exemplu, proiecțiile Fondului Monetar, făcute în octombrie, luna trecută, indică intrarea în recesiune, mild recession, pentru Germania și Italia. E o contracție de 0,2-0,3%. Dacă Italia nu ar trebui neapărat să sperie, Germania este motor în ceea ce privește economia Uniunii Europene. Deci o încetinire este vizibilă, este clară.

Problemele majore pe care eu le văd, și pe care le-am mai menționat, țin de dinamica prețurilor și de dinamica datoriilor. Dinamica prețurilor este o problemă nu atât pentru că e mare, cât pentru că este un fenomen determinat nu atât de abordarea politicilor monetare, ci de orice alte elemente, care nu țin de politica monetară. Și atunci când problema este creată într-o altă zonă, – nu contează care – și vii cu politica monetară încercând să corectezi problema, riști, dacă ești prea agresiv, să faci mai mult rău decât bine”, a declarat Florian Libocor, Economist sef BRD, precizând că aceasta este opinia sa personală.

Politica monetară este un instrument pe cât de eficient, pe atât de ascuțit.

„Să zicem că mergem cu dobânda și temperăm inflația. Dacă mergem agresiv cu dobânda spre 10%, cu o mână dăm, cu o mână luăm. Pe net nu câștigăm mare lucru, pentru că împrumuturile autorităților până la urmă tot populația le va plăti spre exemplu pe canalul taxării sau altele. Pe de altă parte, România se împrumuta să acopere niște costuri fixe (din varii motive), însă noi nu puneam banii aceia la muncă, nu îi investim. Ci ne împrumutam să acoperim costuri fixe, multiplicatorul era spre zero.

Singurul aspect benefic era că realizai un echilibru social, dar nu multiplicai banii și ulterior când trebuia să-i rambursezi, fiind în deficit de resurse, trebuia să apelezi fie la pârghia taxării, fie la alte pârghii. Văd datoria o problemă pentru că la nivel global evoluția e atât de neplăcută încât dacă nu se va ajunge la o învoială pentru a se stabili cine și cât taie, stocul de datorie va fi imposibil de gestionat de anumite state”, a adăugat Libocor.

Un stat într-o „situație sensibilă” este Ucraina, spune acesta.

O altă problemă este dezechilibrul demografic

Uitându-mă la China, Europa și America, dintre toate cele trei, cred că cea mai flexibilă și rapidă în reacții este America, a fost dintotdeauna. China spre exemplu a ridicat restricția privind natalitatea. În situația cea mai delicată este Europa, în momentul de față. Trecând peste conflict, e problema gazului, a energiei, care nu e una simplă, nu poți să suplinești toată cantitatea de energie care venea inițial din Rusia. Rămân la părerea că dacă nu se va găsi o soluție pentru ca părțile să se așeze la masă, lucrurile nu au cum să meargă înspre bine”, a precizat Florian Libocor.

Despre România, spune că are încredere în autorități, cu precădere în autoritatea monetară și fiscală, dar acestea trebuie să facă lucrurile în așa fel încât să înțeleagă populația și companiile că prin deciziile pe care le vor lua înțeleg problemele existente și vor încerca să le soluționeze.

Piața bond-urilor, acțiunilor și materiilor prime, în cădere

Marea provocare este realizarea reformelor structurale, care sunt dificil de asumat. Este foarte simplu: rezultatul reformelor structurale nu poate fi capitalizat într-un mandat politic”, a spus acesta.

El precizează că, uitându-se la toate piețele și la toate elementele care definesc o piață, toate sunt în cădere, referindu-se la bond-uri, acțiuni și materii prime.

Singurul activ care se bucură de un exces de cerere este dolarul. Asta pentru că francul elvețian nu mai este o soluție de refugiu, lecția din trecut nu a fost uitată. Iar acum dolarul este văzut a fi, se pare, cea mai bună soluție”, a mai spus Libocor.

Altfel, în ceea ce privește comerțul, în opinia sa, rămâne la aceeași opinie. Cuvântul cheie este diversificare (piețe, produse, tehnologie), contextul actual demonstrând din plin acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL