Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale

Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit despre ROBOR într-o conferință de presă.

O înțelegere în piață este inevitabilă, așa se stabilește prețul, nu? Se bate palma și se stabilește. Investigația Consiliului Concurenței este absolut normală, este dreptul și datoria lor să facă acest lucru.

Înțeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înțelege să fie dobânzile prea ridicate și aici fac un scurt comentariu, n-au cum sa fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației. Cel care plătește în prezent această ieșire din represiunea financiară în care am intrat de câțiva ani buni, este cel care face economisire, nu debitorul. Am adunat toate datele și le analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale.

Referitor la ROBOR, văd că a ajuns mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul este vedetă, dumneavoastră l-ați făcut vedetă pe acesta la 3 luni, dar el e și la Overnight, la o săptămână și la o lună, deci avem o grămadă de ROBOR, celelalte sunt mult mai scăzute, nici nu vă interesează.

Ce se întâmplă cu acest ROBOR la 3 luni? 1. Este la 3 luni, deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr și la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească, pe unde se va duce BNR cu rata de politică monetară peste 3 luni? Și face o evaluare, în economie se numește speculație, dar nu în sensul negativ de speculant. Speculația și arbitrajul sunt instrumente economice.

Dacă vă uitați la momentul în care am făcut declarația în care am zis că băncile au cam sărit calul, așa se vedea la 3 luni de zile, în august BNR așa vedea, că ne ducem vârtos înainte, greșeau? Au greșit că nu ne-am dus așa vârtos”, a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.

  1. […] Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artific… […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL