Uleiul s-a scumpit 50% într-un an în România, deşi este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE

Uleiul s-a scumpit 50% într-un an în România, deşi este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE

Preţul uleiului comestibil a fost mai mare cu 49,7% în luna august a acestui an faţă de luna august a anului 2021, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. În prezent, uleiul de floarea-soarelui, indiferent de brand, în majoritatea cazurilor, costă peste 10 lei/litru în comerţ.

Zahărul, uleiul şi gazele, în topul scumpirilor din ultimul an. Preţul uleiului de consum cu aproape 50% într-un an în România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE. Producătorii de ulei de consum din România indică seceta, costurile în creştere şi războiul din Ucraina ca principali factori care au stat la baza creşterii preţului, potrivit ZF.

Variaţia preţului uleiului observată în ultimele luni a fost influenţată de mai mulţi factori, dincolo de oferta şi cererea de cereale şi seminţe oleaginoase, inclusiv de inflaţie.

Războiul din Ucraina a dus la limitări logistice şi aprovizionare limitată.

În plus, cererea crescută şi creşterea continuă a costurilor cu energia în Europa, a costurilor de ambalare şi logistică (inclusiv combustibili) s-au tradus în costuri de producţie şi distribuţie mai mari. Toţi aceşti factori combinaţi au influenţat preţurile finale“, spun reprezentanţii companiei Bunge.

Factorii care au contribuit la creşterea preţului la uleiul de floarea-soarelui sunt: costurile ridicate ale energiei electrice şi gazului, costul ridicat al transportului, la acestea adăugându-se şi creşterile repetate de preţ la toate materialele auxiliare de ambalat. De asemenea, costurile cu forţa de muncă au crescut în ultimul an. Nu în ultimul rând, costul financiar al creditelor, pentru achiziţia de materie primă, a crescut mult în ultimele 12 luni“, au spus reprezentanţii Prutul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL