Proiectul de buget pentru 2023: Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani

Proiectul de buget pentru 2023: Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani

Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi anul viitor mai mulți bani ca în acest an. Așa arată proiectul Legii Bugetului pentru 2023, au precizat surse din cadrul Ministerului Finanțelor. În timp ce Ministerul Apărării va primi 2,5% din PIB, cu jumătate de punct mai mult decât în ultimii ani, Sănătatea va fi și ea domeniu prioritar. Dar cu revizuirea drastică a unor cheltuieli, au precizat aceleași surse.

Ministerul Finanțelor estimează pentru anul viitor o creștere economică cu mult mai mică decât în acest an, de doar 2,8%. Asta și din cauza faptului că se preconizează o situație mult mai grea economică la nivel global, inclusiv în Uniunea Europeană.

Ministerul Finanțelor crede că până la finalul anului în curs creșterea economică va fi de 4,4% din PIB.

În schimb, Ministerul Finanțelor își propune ca anul viitor deficitul bugetar să scadă la 4,4%  de la 5,7 în acest an.

România se află sub observația Comisiei Europene pentru deficit bugetar excesiv. Trebuie să ajungă cât mai repede la un prag de sub 3% din PIB.

Prioritate: atragerea ultimilor bani disponibili de la Comisia Europeană din exercițiul bugetar 2014-2020

Anul viitor Armata va primi câteva miliarde de lei în plus pentru achiziții vitale pentru o apărare mai bună.

De asemenea, Educație și Sănătatea vor fi prioritare la împărțirea bugetului în 2023.

Însă surse guvernamentale au explicat pentru Europa FM că „sănătatea va primi bani mai mulți. Dar se va analiza eficianța programelor. Se dau bani foarte mulți la CNAS și pacientul are parte de niște servicii deplorabile”.

Prioritar pentru Guvern va fi și atragerea ultimilor bani disponibili de la Comisia Europeană din exercițiul bugetar 2014-2020, aproximativ 7 miliarde de euro, dar și cei din PNRR.

Ministerul Finanțelor va pune marți, în dezbatere publică, proiectul de buget și ar vrea să fie adoptat de Guvern vineri, 9 decembrie.

Apoi, legea trebuie adoptată de Parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL