România e pe cale să declanșeze un boicot economic de stat la adresa companiilor austriece, o acțiune fără precedent. Cum și cu ce consecințe, însă? Rămâne de văzut.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este prima mare companie de stat care sancționează Austria, după veto-ul privind aderarea României la Spațiul Schengen. Compania își mută practic conturile pe care le are la banca austriacă BCR, deținută de grupul Erste, la CEC, o bancă autohtonă la care tot statul este acționar. CNAIR rulează în jur de 12 miliarde de lei pe an de la bugetul public.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, că a fost anunțat de CNAIR că urmează să își mute conturile de la BCR, iar acest demers va fi făcut de toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.
„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi-a anunţat o anumită intenţie de o a face (n.r. – de a-şi muta conturile de la BCR) şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie. Şi nu doar CNAIR. Am fost anunţat că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroportul Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC. O explicaţie cât se poate de simplă”, a spus Grindeanu.
Ciolacu: România să folosească dreptul de veto de fiecare dată când statul austriac are un interes
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că România are obligaţia de a folosi dreptul de veto în forurile europene de fiecare dată când statul austriac are un interes, după ce a Austria s-a opus aderării ţării noastre în spaţiul Schengen.
„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a spus Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.
Boicot al transportatorilor la benzinăriile austriecilor
Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România poartă discuții cu firmele membre pentru boicotarea benzinăriilor austriece. Cu toate că discuțiile sunt în toi, cei mai mulți șoferi afiliați au oprit alimentarea cu motorină în Austria și la stații din România patronate de austrieci înainte de luarea unei decizii formale.
Măsura este o formă de protest față de decizia Austriei de a se opune aderării României la Spațiul Schengen. „E normal să avem atitudine împotriva lor. Avem discuții în acest moment cu membrii afiliați APTE 2022 pentru a boicota benzinăriile din România patronate de austrieci, dar și cele din Austria. Dacă cei care fac politică externă în România atâta pot, noi nu putem face mai mult”, declară președintele Asociației Patronale a Transportatorilor „Europa 2002“’” (APTE 2002), Adrian Pop.
Sindicatele din industria alimentară fac apel la boicotarea companiilor cu acționariat austriac
Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentara-SINDALIMENTA, a hotărât în ședința Consiliului Național, care a avut loc în perioada 08-10 decembrie, închiderea contului bancar de la BCR, bancă cu acționariat austriac. De asemenea, conducerea SINDALIMENTA recomandă membrilor federației să evite achiziția de produse ale societăților austriece, să nu mai alimenteze cu carburant de la benzinăriile OMV și să-și închidă conturilor bancare deținute la băncile pe care această țară le are în România, mai arată comuncatul de presă al Federației, scrie News.ro.
„Decizia Austriei de a bloca accesul României în Spațiul Schengen este o sfidare inacceptabilă la adresa României și românilor. Vorbim despre Austria, o țară ale cărei companii câștigă în România sute de milioane de euro anual, dar care a refuzat permanent să plătească corect cea ce exploatează aici. Vorbim despre compania OMV Petrom care a făcut permanent presiuni și jocuri de culise inacceptabile pentru o țară care se pretinde campioana democrației, de a nu fi majorate redevențele petroliere. Așa cum s-a învățat, vrea in continuare să exploateze pe nimic resursele de petrol și gaze ale României”, precizează sursa citată.
Sunt și aleși locali care cer boicotarea firmelor austriece
Președintele Consiliului Județean Bistrița, Radu Moldovan, a cerut românilor boicotul total al Austriei, „prin întreruperea oricăror tipuri de colaborări cu societățile comerciale ale acestei țări. Societăți bancare, firme, benzinării, servicii și locații turistice etc”.
De asemenea, primarul din Călinești-Oaș, județul Satu-Mare, le-a cerut angajaților să renunțe la conturile bancare Raiffeisen și la alimentarea cu carburanți de la OMV.
Universitatea Transilvania Brașov își închide conturile la băncile cu capital austriac
Universitatea Transilvania Braşov a decis închiderea conturilor la bănci cu capital austriac și ia și alte măsuri, în urma blocării de către Austria a intrării României în Schengen.
Rectorul Universităţii Transilvania Braşov (UniTBv), Vasile Abrudan, a decis închiderea conturilor instituţiei de învăţământ la băncile austriece din România, precum şi alimentarea cu carburanţi a autovehiculelor aflate în proprietatea Universităţii numai de la benzinării aparţinând societăţilor care au cel mai redus procent al capitalului austriac, se arată într-un comunicat al conducerii UniTBv, potrivit Agerpres.
Companiiile din RBC anulează parteneriatele cu instituțiile bancare și olandeze
Companiile membre ale Asociației Romanian Business Chamber (RBC) au început de zilele trecute demersurile pentru anularea parteneriatelor cu instituțiile bancare austriece și olandeze.
Companiile membre ale Asociației Romanian Business Chamber, care însumează o cifră de afaceri de peste 1 miliard euro și peste 20.000 angajați, au început o campanie de anulare a parteneriatelor cu instituțiile bancare austriece și olandeze.
„Toate companiile membre ale asociației Romanian Business Chamber își regândesc parteneriatele în urma șantajului la adresa României făcut de Austria și Olanda în Consiliul JAI, unde aceste țări au votat împotriva intrării României în Schengen. România îndeplinește toate condițiile pentru a fi în Schengen, votul negativ al acestor tări împotriva României fiind complet nejustificat, abuziv și vădit făcut cu rea credință”, a spus într-un comunicat de presă Paula Pîrvănescu, Președinte RBC.