
În încercarea de a se proteja de tensiunile cu China și Statele Unite, Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o monedă digitală. Europa ar putea beneficia de aceasta cât de curând.
Analizarea fezabilității unui euro digital a început încă din octombrie 2021, însă, în toamna acestui an, șefii de stat din Uniunea Europeană vor decide dacă BCE ar trebui să continue următorii pași, incluzând testarea aranjamentelor tehnice necesare pentru folosirea noii monede.
„BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei. În prezent, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat ceps
, economist senior la banca germană LBBW.
Moneda unică europeană, folosită și de români
Același aspect l-a recunoscut și președintele BCE, Christine Lagarde, în cadrul unui discurs din noiembrie: „Intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, peste două treimi din tranzacţiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”.
Zimmermann a mai adăugat și faptul că politicienii din Europa nu vor ca firmele și consumatorii să fie dependenți de companiile din SUA pentru plăți, potrivit romaniatv.net.
„Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles şi la Frankfurt”, a spus Daniel Gros, membru la institutul de cercetări CEPS.