Creștere masivă a numărului de salariați plătiți cu salariul minim. Care este explicația

Creștere masivă a numărului de salariați plătiți cu salariul minim. Care este explicația

Numărul salariaților plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. Practic, este o creștere de 52% comparativ cu 31 decembrie și reprezintă 28% din totalul contractelor de muncă.

Explicația: pentru a-și menține calitatea de microîntreprinderi pe firme, antreprenorii au fost nevoiți să aibă un salariat cu 8 ore care să fie plătit cu cel puțin salariul minim. Altfel ar fi trecut la impozit pe profit (mai sunt și alte condiții, dar aceasta era una dintre ele).

Acest lucru ne-a fost confirmat și de Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii: „A apărut această obligativitate de a avea cel puțin un salariat”.

Influența o vedem și în execuția bugetară pe ianuarie 2023. Au crescut încasările din impozitul pe venit cu 68,5%.

Din cei aproape 1,9 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează în construcții. Acolo salariul minim este de 4.000 de lei brut, dar fără a fi plătite impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

De asemenea, se mai află și peste 100.000 de angajați din agricultură și industria alimentară care deși au un salariu minim (3.000 lei), facilitățile sunt similare precum în construcții. Deci netul unui angajat din agricultură este mai mare decât a celui din Horeca, de exemplu.

„Acum o să înceapă sezonul în care activitățile astea care nu-s permanente din Horeca și agricultură. O să vedem cum va reacționa piața muncii cu noul salariul minim brut garantat în plată. Toate aceste activități sezoniere lucrează cu mulți salariați plătiți la salariul minim. Aici găsim o concentrare puternică sau în vecinătatea acestuia”, a mai afirmat Cătălin Ghinăraru.

În 2022 scăzuse numărul de contracte pe salariul minim cu circa 250.000. Care este explicația

Numărul contractelor active cu salariul minim a scăzut în 2022 față de 2021 cu 16,8%, la 1,24 milioane, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii. Aici vorbim despre toate, adică atât cele din construcții și industria alimentară care nu plătesc impozit pe venit și sănătatea, cât și celelalte. Practic au dispărut circa 250.000, deși s-au dat facilități în agricultură și industria alimentară.

Adică pentru salariile de până la 3.000 de lei nu se plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Datele de mai sus arată că a crescut numărul de salariați plătiți cu salariul minim pe 3.000 de lei cu 33%, la 412.051, o influență fiind dată de cei din agricultură.

De precizat că ne referim doar la salariul minim. În realitate sunt mai mulți cei care nu plătesc acele taxe la stat, pentru că facilitățile sunt pentru salariile între 3.000 – 10.000 lei. De precizat că pentru construcții acum este vorba despre 4.000 – 10.000 lei.

De ce a scăzut numărul în 2022?

„Salariul minim brut garantat în plată se aplică în foarte multe activități dintr-astea care au fost afectate puternic de pandemie, adică Horeca, retail. Mai este vorba și despre contracte pe durată determinată. Aici a apărut o sincopă”, ne-a spus Ghinăraru.

Concluzionând, el a precizat că socul pandemiei a dus la încetarea anumitor contracte, iar unele dintre cele pe perioadă determinată nu au fost reînnoite.

Câți bani primesc angajații plătiți cu salariul minim

Un angajat plătit cu salariul minim primește în mână 1.898 lei, adică cu 374 lei mai mult decât în 2022 (pentru că sunt modificări și prin OG 16/2022).

Pentru cei care se gândesc la pensie, trebuie menționat că în Ordonanța trenuleț se precizează că cei 200 de lei netaxați vor fi luați în calcul la punctaj.

Angajații din agricultură și industria alimentară au 3.000 de lei, dar cu un net mai mare decât ceilalți

Salariul minim în agricultură nu a crescut. El a rămas tot la 3.000 de lei, așa cum a fost și în 2022.

De precizat că în acest domeniu nu se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Așadar, un angajat din agricultură și industria alimentară ia în mână suma de 2.362 lei.

Salariul minim în construcții este de 4.000 de lei de la 1 ianuarie 2023

În construcții a fost mărit salariul minim la 4.000 de lei, de la 3.000 de lei. De precizat că nici aici nu se plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II de pensii.

Astfel, un angajat din construcții plătit cu salariul minim primește în mână 3.150 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL