Petrol ieftin pe bursele internaționale, prețuri mari la pompă. Cerere mare de GPL, pe fondul scumpirii carburanților

Petrol ieftin pe bursele internaționale, prețuri mari la pompă. Cerere mare de GPL, pe fondul scumpirii carburanților

Preţurile combustibililor rămân neclintite la noi în ţară, deşi barilul de petrol a ajuns la cea mai mică cotaţie de la sfarsitul lui 2021. Benzinarii particulari acuză că preţurile de la pompă nu reflectă realitatea costurilor de producţie şi cer intervenţia Consiliului Concurenţei pentru remedierea situaţiei.

Prețul petrolului Brent a fost în continuă scădere în ultimele șase luni. Barilul a coborât la 74 de dolari, cel mai redus nivel din iarna lui 2021.

În România, benzinăriile țin prețul ridicat. Ba, chiar îl măresc constant

Românii fac tot mai greu față crizei prețurilor ridicate, iar mulți șoferi au ales varianta puțin mai ieftină: gazul petrol lichefiat. Și aici însă prețul aproape s-a dublat în ultimii ani și se menține în jurul a 4 lei.

Reprezentanții asociației benzinarilor particulari spun că este nevoie de intervenția Consiliului Concurenței și chiar a Guvernului pentru temperarea prețurilor.

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari: Preţul de producţie ar permite să avem la pompă un preţ nu mai mare de 3,50 lei. Atât GPL avem materie primă în România şi nu impune un export prea mare cât şi ţiţei. Motorinele sunt în cele mai mari cantităţi care se vând, ar trebui să fie maximum 6 lei şi 6,80 maximum, motorina de cea mai bună calitate, iar benzina n-ar trebui să depăşească 6 lei şi 40 de bani.

Preţul ridicat de la pompă din ultimul an s-a reflectat în profituri record pentru companiile petroliere, dar şi pentru bugetul de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL