CEC Bank va emite poliţe RCA, care ar putea fi cele mai ieftine de pe piaţă

CEC Bank va emite poliţe RCA, care ar putea fi cele mai ieftine de pe piaţă

Calvarul RCA se va încheia săptămâna viitoare. Cel puţin pentru jumătate de an, cât va dura plafonarea tarifelor la asigurările obligatorii auto. ASF a trimis Guvernului proiectul prin care speră să calmeze piaţa asigurărilor. Mai mult, pentru a evita un dezastru după prăbuşirea Euroins, statul a decis să emită poliţe RCA prin CEC Bank.

Poliţele RCA vor reveni la preţurile de acum un an. Un şofer sub 30 de ani cu un motor de 1,2 litri va plăti cu 42% mai puţin, în timp ce unul sub 40 de ani, cu o maşină de 1.500 de cmc, va economisi 35%. Cel mai mult se vor ieftini poliţele pentru cei sub 50 de ani, cu motoare mai puternice: o scădere de aproape 75%, până la nivelul din martie 2022. 

Dacă în mai 2022, cei de la CEC afirmau că au nevoie de cel puţin şase luni să facă demersurile necesare pentru intrarea băncii în piaţa RCA, se pare că nu mai au decât o singură opţiune după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că este necesară o astfel de acţiune.

Statul trebuie să sprijine CEC pentru a intra în piaţa RCA

„Am vândut toate firmele de asigurări, iar astăzi, când a doua companie intră-n insolvenţă, căutăm soluţii şi căutam în continuare vinovaţi. Avem obligaţia, au obligaţia cei de la CEC, de la EximBank să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni eficient pentru români şi pentru companiile româneşti. S-a terminat cu amatorismul”, a declarat Marcel Ciolacu după decizia ASF în cazul Euroins.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care susţine că statul trebuie să sprijine CEC pentru a intra în piaţa RCA.

„Falimentele City Insurance şi Euroins România nu ar mai fi avut acelaşi impact major în piaţă, dacă Guvernul ar fi respectat dispoziţiile articolului 47 din legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Suntem anunţaţi de doi ani de către cei din Guvern că CEC Bank va intra în piaţa asigurărilor şi va emite poliţe RCA, dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, până acum. Se pare că sunt băieţi interesaţi care nu vor ca o instituţie bancară românească să emită poliţe RCA. De ce? Răspunsul se află în bilanţurile anuale ale firmelor de asigurări, unde veţi găsi profituri mari. Din punctul nostru de vedere asta e explicaţia”, a afirmat, pentru ziarul Bursa, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Într-adevăr, legea 132/2017 prevede la articolul 47: „Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, poate elabora actul normativ pentru înfiinţarea/preluarea unei companii de asigurări, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA şi altor tipuri de asigurări”.

Actul normativ a intrat în vigoare la 12 iunie 2017 şi, în mod normal, la 12 iunie 2018 respectiva companie de asigurări, cu capital de stat, ar fi putut să fie înfiinţată din punct de vedere normativ şi astăzi să fi funcţionat la parametri optimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL