
Cele mai afectate zone sunt Scandinavia, Irlanda, nordul Poloniei, Spania, Turcia și țărmurile vestice ale Mării Negre.
Mai mult de un sfert din continentul european și bazinul mediteranean suferă din cauza solului uscat de la începutul lunii aprilie, potrivit datelor satelitare din programul european Copernicus, analizate de AFP. 28,65% din teritoriul studiat de Observatorul European al Secetei (EDO, European Drought Observatory) – adică din Europa până în Turcia și Caucaz precum și coasta Maghrebului – a fost în situație de secetă de la 1 aprilie la 10 aprilie 2023, conform respectivelor date.
Principalele zone vizate sunt Scandinavia, Irlanda, nordul Poloniei, Spania, Turcia și țărmurile vestice ale Mării Negre, precum și nordul Magrebului și Caucazul. În total, 25% din suprafața observată se află într-o situație de deficit de umiditate a solului, efect al lipsei de precipitații, iar 3,57% se confruntă cu o „anomalie în dezvoltarea vegetației”, starea de alertă superioară.
Acest stres al vegetației, sinonim cu pierderi agricole semnificative, se observă mai ales în Magreb, în anumite zone din sudul Spaniei, Irlanda centrală și Turcia.
Proporția teritoriilor prea uscate este relativ stabilă față de martie (27,7% din 21 până în 31 martie, 28,9% din 11 până în 20 martie). Cu toate acestea, la începutul lunii aprilie, 8,6% din teritoriul studiat a revenit la normal după un episod de secetă, în special în jumătatea de nord a Franței. „Indicele combinat de secetă” a fost actualizat în martie de către Copernicus și o comparație precisă cu anii precedenți, inclusiv 2022 marcat de valuri de căldură și secete istorice, nu a fost disponibilă în raport.