România continuă să fie exportator net de energie electrică, după primul trimestru din 2023

România continuă să fie exportator net de energie electrică, după primul trimestru din 2023

România continuă să fie exportator net de energie electrică în 2023, pe fondul reducerii consumului și a unor resurse bune pentru hidrocentrale și turbinele eoliene, care compensează scăderea producției centralelor pe cărbune.

Producția totală de energie electrică a României a fost, în ianuarie și februarie 2023, de peste 10 TWh, iar consumul net a fost de aproape 8,9 TWh, potrivit datelor Transelectrica pentru primele două luni ale anului, ultimele disponibile.

În aceste condiții, și mai ales pe fondul consumului în scădere, România a fost exportatot net de energie electrică în primele două luni ale anului, cu un sold pozitiv export-import de aproape 1,2 TWh, conform aceleiași surse.

Situația s-a menținut și în luna martie, potrivit datelor Petrom, singurul producător notabil de energie care a publicat datele finaciare și operaționale pe primele trei luni din 2023. Petrom operează centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cea mai mare astfel de unitate de generare din țară, cu 860 MW instalați care acum este în revizie programată.

Cităm din raportul companiei: “Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul national de electricitate a scazut cu 10% in T1/23 comparativ cu acelasi trimestru al anului 2022, in timp ce productia nationala a crescut cu 4%, Romania trecand la o pozitie de exportator net de energie electrica in T1/23, de la importator net de energie electrica in T1/22”

Ce și câtă energie a produs

Revenind la ultimele date oficiale ale Transelectrica, pe surse, dintre cei 10 TWh de electricitate produși în ianuarie și februarie, 1,8 TWh au fost produși de centrala nucleară, 2,8 TWh în hidrocentrale, 3,4 TWh în termocentrale (dintre care 1,13 TWh în centralele pe lignit și doar 56 GWh în grupurile pe huilă, iar restul în cele pe gaze), iar aproape 2 TWh în regenerabil, dintre care 1,74 TWh în eolian, 76 GWh în centralele pe biomasă și 146 GWh în fotovoltaic.

Așadar, în primele două luni din an, perioadă de iarnă când sistemul se baza tradițional pe producția centralelor pe cărbune, pe fondul reducerii capacităților dar și a vântului relativ bun, centralele eoliene au produs mult mai mult decât termocentralele pe cărbune. Potivit datelor ANRE, puterea instalată în centralele pe cărbune în România este de 3.422 MW, iar cea a turbinelor eoliene de 3.014 MW.

În termeni de schimburi comerciale cu alte rețele, România a exportat aproape 1,8  TWh de energie (1.793 GWh) și a importat 612 GWh. Soldul pozitiv a fost înregistrat în schimburile cu rețelele din Serbia, Moldova, și, mai ales, Bulgaria, iar sold negativ în schimburile cu rețelele din Ungaria și Ucraina.

Cel mai mult am exportatat în Bulgaria (637 GWh), iar cel mai mult am importat din Ucraina (209 GWh), potrivit datelor de balanță ale Sistemului Energetic Național publicate de Transelecrica.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL