Instanţa suspendă executarea ordinului ANPC împotriva Băncii Transilvania privind recalcularea scadenţarelor de credit. Alte 18 bănci aşteaptă sentinţa

Instanţa suspendă executarea ordinului ANPC împotriva Băncii Transilvania privind recalcularea scadenţarelor de credit. Alte 18 bănci aşteaptă sentinţa

Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite acordate de Banca Transilvania. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC. 

Potrivit presei centrale, celelalte 18 bănci sancţionate de ANPC au acţionat în instanţă, atât procesul verbal întocmit de ANPC în timpul controlului, cât şi Ordinul emis după aceea de instituşia de control. Avocaţii susţin că, potrivit legii, sunt doar două modalităţi de calcul al rambursării ratelor: egale şi descrescătoare. Nicăieri nu se specifică despre echilibru între sold si dobândă.

Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC. În acelasi timp, BT reamintește că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare, spune Banca Transilvania pe site-ul propriu.

Nu există o determinare clară a felului în care sunt calculate anuităţile

Procesul a avut loc astăzi, 16 iunie 2023, iar ordinul ANPC este suspendat până la judecarea cauzei pe fond. Potrivit informaţiilor din piaţă, toate cele 19 bănci sancționate de ANPC ar fi contestat decizia autorităţii în instantă. Avocaţii susţin că, potrivit legii, nu există o determinare clară a felului în care sunt calculate anuităţile. Mai exact, diferenţierea este destul de clară: rambursarea se va face în rate egale sau descrescătoare, fără a se stipula expres cât din rata revine soldului, cât dobânzii.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL