Guvernul pregăteşte taxa „pe vilă”, pe produsele bio şi TVA 19% pentru mâncarea animalelor

Guvernul pregăteşte taxa „pe vilă”, pe produsele bio şi TVA 19% pentru mâncarea animalelor

Liderii Coaliției fac noi scenarii legate de taxele plătite de români. Guvernul pregătește noi taxe pentru populație, în special taxe ”pe lux”.

Taxa pe lux revinde în actualitate. PSD si PNL au negociat majorarea unor taxe si impozite, dar si introducerea unor noi taxe. E vorba despre taxa pe lux care presupune că românii care au proprietăti de peste 500 de mii de euro vor plăti o taxă anuală de 1% din valoarea proprietătii. Iar în Coalitie se discută, mai nou, si despre mâncarea pentru câini si pisici. Sursele noastre spun că mâncarea pentru animalele de companie se va scumpi: în acest caz TVA va creste de la 9 la 19%.

Guvernul vrea o majorare până la media europeană a accizelor pentru țigări și alcool

În plus, se propune și majorarea taxelor în industria jocurilor de noroc, inclusiv cu o majorare a taxei de licențiere, pentru că, susțin guvernanții, această industrie este una înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale.
Se ia in calcul și o taxare a băuturilor răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr, după modelul irlandez.

Printre măsurile avute în vedere se numără inclusiv scumpirea mâncării pentru animalele de companie, care nu va mai beneficia de facilități fiscale. Practic, va crește Taxa pe Valoarea Adăugată la 19%, începând din aceasta toamnă. Aceeași măsură o are în vedere guvernul și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

Surse din Coaliție susțin că PSD își dorește și taxarea suplimentară a luxului. Adică o taxa de 1% pe clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro, și în care să fie cuprinse și piscinele.

De asemenea, Executivul pregătește și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Valoarea luată în discuție este de 15% pentru sumele scoase din țară.

CE TAXE ŞI IMPOZITE VREA GUVERNUL SĂ MAJOREZE (surse politice)

  • mâncare animale de companie: TVA creşte la 19%
  • produse bio: TVA creşte la 19%
  • suplimente alimentare: TVA creşte la 19%
  • hoteluri şi restaurante: TVA creşte la 19%
  • plimbări de agrement: TVA creşte la 9%
  • taxa de 1% pe clădirile peste 500.000 euro
  • taxa de 1% companii cu cifră de afaceri 100 mil. euro/an

Țigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie. Tot din toamnă, am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant. Deficitul bugetar este destul de mare, astfel că guvernanții caută soluții pentru a face rost de bani. Mai exact, Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din această toamnă este foarte probabil să fim nevoiți să dăm mai mulți bani pentru țigări, băuturi alcoolice și sucuri.

Crește TVA în HORECA

Începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. Totodată, TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, acest lucru ducând inevitabil la creșterea prețurilor din acest domeniu de activitate. În plus, agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate.

În România ţigările sunt de 4 ori mai scumpe ca în Luxemburg și dublu față de Germania, raportat la puterea de cumpărare. JTI semnalează că intențiile Guvernului de a crește acciza la țigarete vor duce la creșterea abruptă a pieței negre, în condițiile în care raportat la puterea de cumpărare, un pachet de țigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg și dublu față de Germania, Italia, Spania, Olanda.

În țara noastră, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 23% sub media europeană, conform Eurostat

La noi, ponderea prețului unui pachet de țigarete în venitul mediu zilnic disponibil este de 20%. Aproape cât ponderea din Irlanda, unde sunt cele mai scumpe țigări și mai mare decât cea din Franța, aceste două țări înregistrând cele mai mari accize la țigarete! În Germania, procentul este mult sub cel din România – 9,3%, Polonia – 12,3%, Ungaria 17,7%. Altfel spus, cu venitul zilnic disponibil, se pot cumpăra în România aproape 5 pachete de țigări. În Germania – aproape 11 pachete, în Italia – 10, în Spania – 9, iar în Luxemburg peste 20.

Tot din toamnă am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL