Departamentul pentru Agricultură al SUA anunță relansarea producției la Fabrica de Zahăr Bod!

Departamentul pentru Agricultură al SUA anunță relansarea producției la Fabrica de Zahăr Bod!

Polonia, Spania, România, Slovacia și Ungaria vor susține creșterea producției de zahăr din UE, afectată de scăderea interesului fermierilor francezi pentru această cultură, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA.

UE ar putea produce în anul comercial 2023/24 15,5 milioane de tone de zahăr, în urma procesării a aproximativ 1,4 milioane de hectare de sfeclă de zahăr, cu 3% mai mult decât anul trecut, potrivit ultimei estimări a Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA).

Creșterea, spun analiștii, provine din majorarea suprafețelor cultivate cu sfeclă în Polonia (+19%), Spania, România, Slovacia și Ungaria, având în vedere că în Franța suprafața cultivată a scăzut cu 6% față de anul trecut.

Or, Franța a asigurat în ultimii cinci ani, în medie, 28% din suprafața totală de sfeclă de zahăr recoltată în UE

„Două fabrici de prelucrare a zahărului sunt așteptate să își reia activitatea în România, iar o potențială creștere a sprijinului cuplat din partea guvernului ar putea, de asemenea, să stimuleze plantațiile de sfeclă. Prețurile favorabile preconizate vor încuraja, de asemenea, mai mulți fermieri din Ungaria și Spania”, se arată în raportul USDA.

Amintim că anul acesta, în septembrie, a repornit producția la fabrica de zahăr Luduș cu sfeclă de la fermierii locali care au cultivat în jur de 3.400 de hectare în judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.

Urmează ca anul viitor să fie repornită și unitatea de producție de la Bod unde acționarul majoritar, compania Best Achiziții S.R.L., este deținută parțial de antreprenoarea Mihaela Neagu care controlează alături de Mihail-Daniel Matache și fabrica Luduș. Reamintim faptul că primarul prejudiciu Allen Coliban dorea să cumpere activele fabricii de la Bod, în interes mobiliar. Votul negativ al consilierilor locali PSD și PNL a întrerupt această aventură. Unul dintre motive fiind chiar acesta: interesul fermierilor din regiune, ca să nu mai adăugăm faptul că zahărul este un aliment strategic.

România a cultivat anul trecut 281,3 mii tone de sfeclă de zahăr, cu 502,2 mii tone mai puțin decât anul anterior, după ce suprafața cultivată a scăzut cu 54,6%.

Din datele Comisiei, în anul de marketing 2023/2024, producția locală de zahăr ar atinge 69.844 de tone de pe o suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr cu 43,5% mai mare față de anul trecut, respectiv de 12,2 mii de hectare. Spre comparație, în anul comercial 2017/2018 România avea 27,6 mii hectare cultivate cu sfeclă de zahăr.

Citiți mai multe pe newsbv.ro!

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL