Firmele din România vor putea aduce cel mult 100.000 de noi lucrători din afara UE ca să muncească în ţara noastră, pe parcursul anului 2024, a decis executivul printr-o HG oficializată recent. Guvernul a propus iniţial un contingent de cel mult 140.000 de străini care pot aduşi la muncă în România, în 2024, dar a revenit asupra acestei propuneri, fiindcă a înţeles că valoarea propusă e mai mare decât cea acoperită cu forţă de muncă străină de către firmele din ţara noastră.
Executivul stabileşte prin hotărâre, adoptată la final de an, contingentul de noi lucrători străini (adică din afara UE) care pot fi aduşi de către angajatori la muncă în România, pe parcursul anului următor.
Guvernul a stabilit un contingent de cel mult 100.000 de lucrători străini nou-adminişi pe piaţa muncii din ţara noastră, în anul 2024, conform HG nr. 1338 din 2023, consultată de Economica.net.
Motivele importante pentru care românii refuză aceste posturi vacantate repetat de angajatori sunt veniturile modeste, care întreţin spirala sărăciei în muncă, posturile se află la distanţă mare faţă de casele candidaţilor, cu perspective de promovare profesională limitate şi volum mare de muncă.
Unii dintre cei care sunt eligibili să ocupe aceste posturi preferă să lucreze ocazional în străinătate ca să îşi sporească şansele să iasă din spirala sărăciei în muncă din ţara noastră, alţii aleg să lucreze în propria gospodărie, iar unii dintre ei îşi deschid mici afaceri.
Angajatorul din România achită peste 272 de euro pentru fiecare lucrător străin, pe care-l aduce la muncă în ţara noastră. Suma acoperă contravaloarea avizului de muncă, taxa de viză, taxa pentru permisul de şedere, taxa consulară.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!