De la Prima Casă la Noua Casă. De ce merită să iei credit pentru o locuință, garantat de FNGCIMM

De la Prima Casă la Noua Casă. De ce merită să iei credit pentru o locuință, garantat de FNGCIMM

Anul acesta a fost lansat Programul Noua Casa. Foarte mulți brașoveni sunt interesați să-și cumpere o nouă locuință. La Prima Casă era o problemă: dacă deja deții o locuință, nu poți să mai accesezi fonduri pentru a te dezvolta, daca îți crește numeric familia, de exemplu.

„Ceea ce poate este o opreliște. Să zicem că avem o familie care stătea într-o gasonieră, între timp au apărut pe lume doi copii și nu puteau accesa Programul Noua Casă. Pentru că, vezi, Doamne, are deja o locuință”, a prezentat moderatorul emisiunii „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”, unde invitat a fost Cătălin Leonte, directorul sucursalei Brașov a FNGCIMM Brașov, instituție financiară nebancară, care acordă garanții de stat pentru contractarea de credite.

Programul Noua Casă. Noutăți

Iată care sunt noutățile de care vorbim în acest an. Da, acum se poate achiziționa o locuință mai mare. Cine are o locuință, cum ați spus dumneavoastră, de mici dimensiuni, până în 50 de metri pătrați, acum poate să achiziționeze prin noul program o locuință mai mare, conform nevoilor familii respective. În momentul de față există două plafoane. Respectiv, dacă vrei să-ți cumperi o locuință între 70.000 euro și 140.000 euro, va trebui să ai un avans de 15%. Lucrul mult mai avantajos, comparativ cu dobânzile și avansurile practicate de către bănci în momentul de față, care sunt undeva între 25 și 30%”.

Plafoane Maxime ale Garantiilor:

  • 1) Garantie in nume si cont stat de pana la 60%  pentru creditele pentru locuinte noi, de pana la 140.000 de mii de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 15%;
  • 2) Garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte noi de pana la 70.000 de euro.  Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%;
  • 3) Garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte vechi de pana la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%.

„Fenomenul ăsta nu se întâmplă doar la Brașov. Fenomenul acesta era anticipat. Se întâmplă la nivelul tuturor județelor principale, din cadrul așa numitelor zone de dezvoltare –  polii de dezvoltare. Ce înseamnă acest lucru? De-a lungul anilor, în ultimii 30 și ceva de ani, s-au investit preponderând bani în acești poli de dezvoltare. Că vorbim de Brașov, că vorbim de Craiova, că vorbim de Iași. Că vorbim de Cluj-Napoca, de Timișoara, Constanța, sunt poli de dezvoltare.

Până în 2030, la Brașov populația va crește cu 100.000 de oameni

„Ori, în timp s-a produs acel efect de bulgăre care se rostogolește și începe să atragă din ce în ce mai mulți. Există studii ale Băncii Mondiale. În acest sens, la Brașov, trebuie să ne așteptăm ca până în 2030 să fim cu 100 de mii de oameni mai mulți. Nu vorbim doar de municipiul Brașov. Trebuie să vorbim și de zona limitrofă, pentru că foarte mulți au migrat din urban de la bloc. S-au mutat și au făcut o casă în Sânpetru, în Hălchiu, Hărman sau alte localități. Primul cerc de localități din jurul Brașovului.

Ghimbav, Cristian, peste tot pe unde te duci vezi cartiere care în urmă cu ceva timp nu erau.  Stupiniul, cartier al Brașovului, are peste 5.000 de case în plus față de acum 20 de ani. Ori, toate lucrurile acestea, trebuiesc luate în calcul. Sigur că prețurile au suferit niște modificări majore. Și lucrul acesta, mai ales în ultimii doi ani de când a început conflictul din Ucraina. De ce? Pentru că foarte multe dintre materialele de construcție care se aflau pe piața românească, brașoveană, în speță, proveneau din zona respectivă.

Fie că vorbim de fier beton, fie că vorbim de materiale necesare construcțiilor, proveneau din acea zonă. Ori, în momentul în care s-a demonstrat că prioritățile celor doi beligeranți, atât Rusia cât și Ucraina, merg spre zona de război, s-a diminuat posibilitatea de a importa din țările respective. A existat posibilitatea să se aducă din alte părți, dar mult mai scump.

Prețurile au crescut cu minimum 20%

Or, lucrul acesta s-a revăzut în prețuri. Dacă este să comparăm prețul de acum cu prețul de acum 2 ani,  la locuințe, este o creștere de minimum 20%. Partea proastă este însă că dezvoltatorii imobiliari n-au mai dezvoltat cu aceeași viteză. Ritmul s- a încetinit. Partea proastă este, însă, că oamenii nu își pot permite în momentul față să acceseze credite, pentru că vorbim despre dobândă fixă. IRCC-ul este de 6,3%, plus încă 2,8 – 3%, plus comisioane de acordare din partea băncilor…

Deja vorbim despre 7.000 de euro doar dobândă, care înseamnă 600 de euro pe lună doar dobândă, fără să fie rambursat nimic din valoarea creditului propriu zis. Câte familii își pot permite să plătească 1.000 de euro pe lună ca să-și cumpere o locuință? Prea putine. Or, lucrul acesta a avut un impact exact pe acest lucru. Sigur că deja mergem pe trendul descendent, scad dobânzile. Problema va fi când oamenii îți vor permite din nou un credit, pentru că nu vor avea ce să cumpere. Și iar vom asista la o creștere a prețurilor”, a explicat Leonte cum și de ce fluctuează prețurile pe piața imobiliară.

Românii accesează mai puțin credite imobiliare

Sursa citată a mai dezvăluit că există o scădere semnificativă a creditelor imobiliare. 

„Dacă vorbim despre garanții la programul Noua Casă acordat doar între 2020-2023, au fost 1.859 de garanții, pentru credite în valoare de 496 de milioane de lei. Sigur că acestea nu ne spun foarte multe. Un lucru este cert, că vorbim despre valori mai mici decât în ​​urmă cu 2 ani de zile, dacă este să vorbim despre programul Noua Casă. Și lucrul acesta se vede și la bănci. A fost o scădere la creditele nou acordate către familii ca urmare a acestei creșteri a dobânzilor pe piața internațională, cam cu 90%.

Ceea ce înseamnă că în urmă cu doi ani de zile se dădeau 100 de credite, astăzi se mai dau 10. Da, e o scădere consistentă. Nu înseamnă că dezvoltările urbane au avut parte de aceeași creștere. Scăderile lor au fost doar de 20% ca număr de tranzacții imobiliare făcute. Ceea ce înseamnă că oamenii au vândut alte proprietăți mai mici. Și au cumpărat cu fonduri proprii locuințe noi sau au apelat la alte metode de finanțare, că vorbim de credit la dezvoltator sau i-au ajutat părinții”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL