StartUp Nation Brașov: 21 de milioane de lei, finanțări în 2023

StartUp Nation Brașov: 21 de milioane de lei, finanțări în 2023

Startup Nation se adresează companiilor care au mai puțin de 3 ani în momentul în care se aplică pentru obținerea unui credit și care nu au un neapărat istoric. Adică poți să-ți deschizi o firmă pe o idee de afacere, pe un cod CAEN, care este eligibil în baza legii și a celor menționate către Ministerul de Finanță. Grantul este de maximum 80%, respectiv de 160.000 lei. 40.000 lei trebuie să fie cota parte a celui care solicită finanțarea.

Cătălin Leonte, directorul sucursalei FNGCIMM Brașov (fondul de garantare a creditelor de către stat), a precizat, în emisiunea „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”: „Trebuie spus în primul și în primul rând că dobândă pentru primul an acest suportată de stat, cu tot cu costurile de creditare, respectiv acele comisioane de acordare, care altfel ar fi și ele consistente. Atatutul acordă 80% garanții pentru acest Startup Nation”.

Poate evita statul cazurile în care se fac firme fictive doar pentru a lua credite și apoi să le falimenteze?

„Acesta este jobul analiștilor FNGCIMM, care analizează fiecare dosar în parte, dincolo de analiză pe care o face banca. Pentru că, așa cum spuneam, banca este prima care dorește să-și recupereze banii și să nu intre în incapacitate de plată cu creditul respectiv. Al doilea este Fondul Național de Garantare, care este primul bun de plată în cazul în care nu se plătește.

Verificările pe care le face FNG sunt foarte riguroase, inclusiv despre istoricul persoanelor fizice care este administrator, a acționarilor reali și avem mijloacelea dispoziție, avem acces la un fel de bază de date de la DNA, DICOT, Ministerul de Finanțe, dacă putem să știm absolut tot ce a făcut persoana respectivă vreodată din punct de vedere economic. Dacă ai avut condamnări sau nu de la Ministerul de Justiție și dacă sunt elemente care să nu ridice semne de întrebare valabile, evident că nu se acordă garanția respectivă și nici banca nu da credit”, a precizat sursa citată.

În cazul Startup Nation există o plajă mai largă?

„Foarte largă. Sunt în momentul de față câteva excepții, respectiv cei care produc țigări, alcool și arme și muniții. Deci, practic absolut orice domeniu. Avem firme din sectorul producției, a serviciilor, consultanței, absolut toate. Trebuie respectate condițiile din punct de vedere al codurilor CAEN și al rigorilor legii. Respectiv, că nu au datorii către ANAF, că nu au făptuit fapte penale de evaziune fiscală și așa mai departe.

Aztfel, se poate califica oricine pentru obținerea unei astfel de garanții. Evident, garanția constând în ceea ce face cumpără firma. Că vorbim de cameră video, calculator foarte puternic, stație de mixaj. Am avut inclusiv astfel de firme pe care le-am acordat garanții, până la, dacă vreți, la polul celălalt, frizerii pentru câini și grădiniță pentru căței, cabinete medicale. Deci absolut toată gama, de la producție fier forjat până la cabinete medicale dentare sau de alte specialități”. 

La nivelul anului trecut, în Brașov au fost 189 de solicitări

Valoarea finanțării acordate a fost de 21 de milioane de lei. Deci garanțiile au fost mai mici decât creditele. 4 milioane de euro. Vorbim însă de o valoare foarte mică, garanțiile gândindu-se la maximum 160.000 de lei, care înseamnă vreo 32.000 de euro.

De ce a fost nevoie de Start Up Nation?

„Pentrutot timpul a existat această problemă cu firmele nou înființate. Dom’le, dacă sunt firmă nou înființată, n-am ce istoric să-ți arăt, cum pot să iau un credit, cine mă poate ajuta? Răspunsul până la apariția acestui program Startup Nation era că nimeni, nicio bancă nu-ți dădea pe business plan sau pe bune intenții. În momentul în care sa dat drumul acestui program, iată că există variante și pentru firmele nou-înființate.

Sigur că apetența mare și sumele mari, care merg până la 2 milioane de euro, respectiv 10 milioane de lei, sunt pe IMM Invest. Unde singura limitare este ca firma anterioară să aibă sub 500 de angajați pe anul fiscal. Și în Startup Nation există o condiție de un număr minim de angajați, de investiții minime sau obligatorii pentru anul. Nu e sector, că acum e o nebunie întreagă cu energia verde. Este bine să ai investiții în energie verde, dar nu este prohibitiv”, a concluzionat Cătălin Leonte.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL