Arena Urșilor Junior 2024 – concurs național de planuri de afaceri pentru liceeni

Arena Urșilor Junior 2024 – concurs național de planuri de afaceri pentru liceeni

Încurajarea ideilor de afaceri, sustinerea, finantarea si scalarea lor reprezinta lantul de valoare antreprenoriala in care noi credem.

Asociatia ProAfaceri a luat fiinta in anul 2017 in Brasov cu scopul de a se implica in dezvoltarea comunitatii de afaceri din Romania si de a contribui la prosperitatea comunitatii.  Principalele directii de dezvoltare sunt Educatie antreprenoriala, Finantare si Internationalizare, motiv pentru care au fost organizate activitati precum Clubul ProAfaceri, misiuni economice internationale, conferinte de afaceri, dar si proiectul de pre-accelerare afaceri Arena Ursilor.

In urma acestor activitati si a excelentei colaborari cu Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brasov, a luat fiinta un proiect de educatie financiara destinate elevilor liceeni cu scopul de a-i motiva sa aiba initiativa antreprenoriala, dar si sa invete cum sa realizeze un plan de afaceri in cadrul proiectului “Arena Ursilor Junior”.

Dupa editia din anul 2023 in care am avut elevi participanti la acest proiect din cateva judete, parteneriatul dezvoltat cu  Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu, Universitatea Transilvania Brasov si BCR a beneficiat de sprijinul Ministerului Educatiei, iar acest proiect se regaseste la nr 275 in Calendarul activităților aprobate de Ministerul Educației (detalii aici). Ca urmare, partenerii de la Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu au trimis informari nationale cu privire la edita 2024 a Arenei Ursilor Junior (eveniment ce va avea loc in data de 17 aprilie la Brasov), iar fiecare judet din Romania a primit invitatia de a inscrie echipe la acest concurs national.

In prima faza, faza inscrierilor, au fost zeci de aplicatii de planuri de afaceri realizate conform Regulamentului de Organizare, iar orase precum Oradea, Drobeta Turnu Severin, Bacau, Targoviste, Fagaras, Focsani, Pascani si altele sunt reprezentate in acest concurs. In urma incheierii acestei etape, conform Regulamentului, lucrarile au fost anonimizate si trimise “ursilor” – juriul acestui proiect.

In acest an, juriul este format din:

  1. Raluca Baghiu – antreprenor, expert atragere fonduri europene, evaluator proiecte europene
  2. Sergiu Nichiforov – Responsabil Unitate BCR Brasov, expert financiar bancar
  3. Mircea Chirila – antreprenor roman, revenit in tara dupa 16 ani de experienta profesionala in Norvegia, presedintele Grupului de Initiativa JCI – Junior Chamber International Brasov
  4. Canja Cristina – Conferentiar doctor, Director de departament Facultatea de Turism si Alimentatie, Universitatea Transilvania Brasov

Evaluarea planurilor de afaceri se va face unitar, in baza unei metodologii, iar primele 15 echipe vor participa la etapa finala a Arenei Ursilor Junior in cadrul unui eveniment public ce va avea loc in 17 aprilie 2024 in Brasov. In cadrul acestui eveniment, elevii si profesorii coordonatori vor prezenta in fata “ursilor” – juriul evenimentului si in fata audientei planurile de afaceri si (daca este cazul) produsele/serviciile la care face referire planul lor de afaceri. Echipele isi vor prezenta pe scurt ideile de afaceri in fata ursilor (pitch), apoi vor fi evaluate si vor primi feedback valoros din partea acestora.

Câștigătorii vor primi premii în bani, servicii de business coaching, mentoring, carti pentru afaceri, acces la comunitati de afaceri si networking de afaceri:

  • 1. Ursul de Aur – 1000 lei
  • 2. Ursul de Argint – 500 lei
  • 3. Ursul de Bronz – 300 lei
  • 4. Mențiuni – 100 lei fiecare

Proiectul este organizat de catre Asociatia ProAfaceri Romania, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brasov, Universitatea Transilvania Brasov cu sprijinul national al Ministerului Educatiei, fiind sponsorizat de catre BCR. Coordonatori proiect „Viitori antreprenori” CAEJ Brasov 2023 din partea Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu: dna director prof. Camelia Staretu, prof dr ec Stoican Mirela, prof Enache Claudia.

Etapa de pre-accelerare a afacerii ajuta echipele sa isi valideze ideea de afacere sau afacerea incipenta. Are o puternica componenta de educatie, in primul rand, dar si de motivatie a persoanelor creative. Aceasta faza este doar una dintre verigile care ajuta ideile sa devina afaceri sanatoase, sa obtina finantare si mentorat, iar apoi sa se internationalizeze, de ce nu?

„Ne propunem sa incurajam inițiativele antreprenoriale, sa motivam tinerii cu idei sa le realizeze și, împreună, sa contribuim la prosperitatea comunitatii și a individului, inclusiv prin educatie financiara si de afaceri”, a precizat Sorin Peligrad – presedintele ProAfaceri Romania.

Incurajam participantii sa își protejeze ideile de orice fel, inclusiv cele de afaceri, folosind un instrument simplu și eficient numit PLICUL CU IDEI https://www.osim.ro/plicul-cu-idei . Este cea mai ieftina modalitatea de a proteja o idee intr-un mod rapid și legal.

Organizatori: Asociatia ProAfaceri, Colegiul Andrei Barseanu Brasov, Universitatea Transilvania Brasov

Sponsor principal: BCR

Parteneri: ProAfaceri Romania, Coson Media, Impact Events, , First Jobs School, Teligenta SRL, Supravietuire Inteligenta, Renova SRL, GI JCI Brasov, ssm.ro, conferințe.ro, business coaching GeorgeNedelcu.ro

Parteneri media: economistul.ro, ClubEconomic.ro, RomaniaDurabila.ro, ekronomica.ro, newsbv.ro, televiziunea antreprenorilor BiziLive.tv, Radio Romania Brasov FM, Stiri Pozitive.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL