Sondaj antreprenorial finaliști Arena Urșilor Junior 2024

Sondaj antreprenorial finaliști Arena Urșilor Junior 2024

În cadrul Finalei Naționale a Concursului de planuri de afaceri pentru liceeni „Arena Ursilor Junior”, proiect derulat de ProAfaceri Romania in parteneriat cu Colegiul National Economic „Andrei Barseanu” Brasov, Facultatea de Alimentatie si Turism din cadrul Universitatii Transilvania Brasov, sub egida Ministerului Educatiei a fost derulat un sondaj ad-hoc pe teme de antreprenoriat.  

Proiectul face parte din lista activitatilor sustinute de catre Ministerul Educatiei la pozitia 275 și își doreste sa sustina liceenii din Romania sa scrie planuri de afaceri, sa formeze echipe si sa isi sustina afacerile in devenire in fata unor „ursi” – un juriu profesionist provenit din mediul de afaceri. In faza urmatoare, acestia vor avea acces la mentori, pre-accelerare afaceri in cadrul Arenei Ursilor, mentori, cluburi de afaceri si chiar scale-up.

Au participat 15 echipe, cele care au trecut de etapele initiale, din numeroase orase ale tarii (Oradea, Targoviste, Panciu, Focsani, Fagaras, Codlea si Brasov), a fost organizat un sondaj pe teme antreprenoriale la care au participat cei prezenti (elevi de liceu, profesori coordonatori, diversi invitati, reprezentanti media, etc), circa 35 persoane folosind o aplicatie on-line.

La prima intrebare: „Care este cel mai cunoscut antreprenor strain pe care il cunoasteti?”, respondentii l-au indicat pe primul loc pe Bill Gates, iar pe urmatoarele locuri pe Elon Musk si Donald Trump.

La cea de-a doua intrebare:” Care este cel mai cunoscut antreprenor roman pe care il cunoasteti?”, participantii la sondaj l-au desemnat pe Ion Tiriac pe primul loc, urmat de Gigi Becali si Marius Ghenea.

A urmat o intrebare referitoare la momentul in care este potrivit sa incepi o afacere, iar elevii si ceilalti participanti la sondaj au considerat ca nu este importanta varsta la care incepi o afacere, apoi experienta acumulata.

La intrebarea nr 4 – „Care sunt cele mai importante obstacole in deschiderea si dezvoltarea unei afaceri de succes?”, respondentii au ales teama de esec, apoi lipsa unui plan de afaceri, situatia economica incerta, lipsa capitalului de start si birocratia excesiva ca principale obstacole in demersul antreprenorial.

La urmatoarea intrebare: „Care sunt principalele resurse necesare pt o dezvoltare de succes a unei afaceri?”, raspunsurile au fost, in ordine: echipa, educatia antreprenoriala/financiara, mentori, capitalul si accesul la infrastructura de afaceri (incubatoare de afaceri, acceleratoare de afaceri, etc).

Apoi, la intrebarea „Ce abilitati sunt necesare unui antreprenor?”, respondentii au indicat, in ordine, perseverenta si disciplina ca principale abilitati necesare, apoi pasiunea, comunicarea si managementul echipei, urmate de risk management si analiza si sinteza.

Trofeul Arena Ursilor Junior editia 2024 a fost castigat de catre echipa Minthi SRL din Fagaras (Popa Teodora Sabina si Vlad Maria Diana) eleve la Colegiul „Radu Negru” Fagaras, profesor coordonator Corsatea Maria, cu o afacere de productie artizanala de sapunuri si uleiuri esentiale pe baza de menta cultivata si culeasa din zona Fagarasului, iar echipa castigatoare a primit premii consistente (cate un laptop fiecare, cate un voucher de cazare la un hotel in Poiana Brasov si servicii de business coaching pt fiecare).

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL