Coaliţia PSD – ALDE face primul pas de înlocuire a cotei unice cu impozitul progresiv?

Coaliţia PSD – ALDE face primul pas de înlocuire a cotei unice cu impozitul progresiv?
Anuntul liderilor PSD-ALDE privind introducerea impozitului pe gospodarii in plin scandal declansat de celebra declaratie 600 ar trebui sa ne puna pe ganduri in mod serios. Inseamna ca actuala coalitie de guvernare nu a inteles foarte bine probleme cauzate sutelor de mii de contribuabili in urma introducerii acestei declaratii.
Daca se va introduce impozitului pe gospodarie, vor trebui sa depuna o declaratie mult mai complicata decat declaratia 600, aproximativ 7 milioane de persoane fizice. Introducerea acestui impozit va crea mai multe probleme atat contribuabililor cat si ANAF-ului comparativ cu problemele create profesiilor liberale in momentul de fata.
Nu se poate vorbi de un castig pentru contribuabili deoarece in conditiile reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% nivelul deducerilor va fi nesemnificativ. In schimb apar probleme ca urmare a complexitatii continutului declaratiei privind impozitului pe gospodarie si a timpului pierdut de catre contibuabil pentru depunerea acestei declaratii.
Nici incasarile bugetare nu vor creste, deoarece stimularea consumului prin acordarea deducerilor va fi neinsemnat. Sau poate este primul pas al coalitiei PSD-ALDE de inlocuire a cotei unice cu impozitul progresiv?
  • Gheorghe Ialomitianu
  • analist economic, 
  • fostminsitru de Finanțe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL