Un sistem educaţional bazat de cererea reală de forţă de muncă corelata cu nevoile pieţei. Programe de reconversie profesională şi de calificare, necesitatea invaţământului dual profesional conectat la realităţile si dinamica economiei, eliminarea concurenței dintre stat și privat în ceea ce privește remunerarea angajaților sau masurile necesare pentru întoarcerea acasă a românilor care lucrează peste hotare sunt doar câteva dintre punctele abordate de participanţii la cea de-a doua conferintă Pactul pentru Muncă, care a avut loc in urma cu cateva zile la Cluj, şi ulterior la Iaşi.
Organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin și Federația Patronală Petrol și Gaze, întâlnirea oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Executivului şi ai autoritaţii locale a dus la creionarea unor soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru realizarea unui climat concurenţial antreprenorial, dar şi la identificare modalităţilor de reducere a crizei de forţă de muncă care s-a conturat din ce în ce mai pregnant în ultimii ani si care poate duce chiar şi la un blocaj economic.
Cristinei Chiriac, preşedintele CONAF, i-au fost alaturi în cadrul dezbaterii de la Iaşi Radu Căprău – vicepreşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, din partea FPPG; ministrul Marius Constantin Budăi, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; Mihai Chirica – primar al Municipiului Iasi; Bogdan Piţigoi – fondator şi preşedinte al Tester Grup; Doina Vornicu – director operaţional, CEZ România; Doina Cepalis – antreprenor, director general Te-Rox Paşcani; Ioan Nani- directorul Antibiotice S.A., Luisiana Dobrinescu – avocat, specialist în drept fiscal; Andreea Vâlceanu – Nuclearelectrica; Andreea Negru – purtător de cuvânt, Romgaz; Nicoleta Munteanu – partener, Euroinsol; Prof. Dr. Norina Forna – preşedinte, Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară din România.
“Prin crearea unui dialog între instituțiile publice, instituțiile de învățământ, mediul privat de afaceri, copii, tineret şi adulți am putea obține rezultatele așteptate pe termen lung în societatea noastră. Trăim o perioada în care la nivel de individ se vrea afirmare, validare, succes şi realizare. In acest moment pe piață sunt multe cursuri de formare începând de la cele de dezvoltare personală, regăsire, echilibru, continuând cu cele strict profesionale: IT, economie, medicina, tehnica, şi multe altele.
Individual căutăm să aflăm ce este cu noi, ce este bun la noi, ce dorim să facem şi cum. Concluzia este că exista voință exprimată la nivel individual, oamenii vor să se schimbe, să evolueze, să se dezvolte. Întrebarea este le dăm o direcție, o cale, un suport sau lăsam totul în voia sorţii şi vedem ce iese.
Putem transforma aceasta dorință individuală de schimbare/dezvoltare/evoluție (energie) într-un proiect de tara? Crearea unor Hub-uri Educaționale la nivel național, care să funcționeze în paralel cu sistemul de învățământ, având un rol bine definit pe partea de consiliere vocațională, astfel incat, incet incet, sa aducem invatamantul de stat mai aproape de necesitatile de formare a tinerilor pentru realitatea pietei muncii. Ca instituții publice implicate în acest proiect, pe lângă Ministerul Educației Naționale şi Ministerul Culturii și Identității Naționale, le-as adăuga şi pe toate celelalte. Aş lua din expertiza fiecărui minister şi aş adăuga-o în curricula națională.
Doar așa putem crea generații viitoare funcționale.Fiecare minister ar trebui să vină atât cu latura financiară -alocarea unei cote 5%-10% din buget pentru educație – cât şi cu expertiza – vor trebui desemnați experți cu vocație pentru a lucra împreună cu consilierii vocaționali. Aceste Hub-uri ar trebui să fie finanțate din bugetul comun, astfel creat de către ministere, auditate direct de către cabinetul primului ministru, atât din punct de vedere financiar cât şi pentru evaluarea reală a performanțelor educaționale. “ ne transmite Silvia Daniela Pohrib, Preşedinte CONAF Braşov.
În cadrul conferinței de la Iași a fost prezentat și studiul privind mediul antreprenorial din România, realizat de Novel Research pentru CONAF și FPPG. Potrivit cercetării realizată pe un eșantion de 1014 respondenți cu vârste de peste 18 ani, 7 procente dintre angajații cu normă întreagă au surse alternative de venit, aceștia fiind în majoritatea lor venituri obținute ca liber profesioniști. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului și deciziilor precum și satisfacția personală principale motivații ale antreprenoriatului. Mai mult decat atât, 6 la sută dintre respondenți intenționează să plece în străinătate în următorul an. Lipsa perspectivelor financiare și profesionale, precum și șansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive ale emigrării.
Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat de toţi participanţii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunătăţire a legislatiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piata muncii din România şi va fi prezentat în cadrul Galei Antreprenorului din România, organizată în 30 septembrie 2019, la Bucuresti.
Seria conferinţelor va continua şi în anul 2020 căpătând altă dimensiune prin implicarea mediului politic, patronal si de afaceri.