Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obțină mai ușor finanțare prin „InvestEU”

Uniunea Europeană trebuie să sprijine România să obțină mai ușor finanțare prin „InvestEU”

Pe lângă cele 80 de miliarde de euro pe care România le va primi garantat în următorii ani de la Uniunea Europeană, țara noastră mai are la dispoziție un alt instrument foarte important al Uniunii Europene pentru atragerea de investiții.

Este vorba de Programul „InvestEU” prin care România poate obține mai ușor finanțare pentru investiții în domenii importante, precum sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și crearea de locuri de muncă.

Iată cum funcționează: Uniunea Europeană alocă din Bugetul Uniunii Europene o garanție de 26 de miliarde de euro pentru „InvestEU”. Datorită aceste garanții pusă la dispoziție prin „InvestEU”, Banca Europeană de Investiții și investitorii privați își vor permite să finanțeze proiecte de investiții mai riscante în statele membre ale Uniunii Europene, pe care în mod normal nu le-ar finanța; spre exemplu, credite în condiții foarte avantajoase pentru IMM-uri sau investiții în proiecte ecologice.

Trebuie menționat foarte clar că aceste investiții provin din surse din afara bugetului Uniunii Europene, în marea lor majoritate din sectorul privat. Rolul Bugetului UE este doar de a garanta aceste investiții și de a acoperi eventualele pierderi în cazul în care unele proiecte de investiții nu au succes. Se dorește, astfel, ca, prin „InvestEU”, să se genereze investiții în Uniunea Europeană de 373 de miliarde de euro în următorii 7 ani.

Din păcate, România se numără printre țările Uniunii Europene cu piețe financiare mai puțin dezvoltate și care au mai puțină experiență în a gestiona astfel de instrumente financiare de tipul „InvestEU”.

Tocmai de aceea, am cerut astăzi în plenul Parlamentului European ca instituțiile europene să ofere mai mult sprijin tehnic țărilor ca România pentru a ne ajuta să obținem mai ușor finanțare prin „InvestEU”.

  • Siegfried Mureșan,
  • europarlamentar PNL

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL