Orange, RCS&RDS şi Vodafone vor achita la bugetul de stat 432,6 milioane de euro pentru frecvenţele 5G obţinute

Orange, RCS&RDS şi Vodafone vor achita la bugetul de stat 432,6 milioane de euro pentru frecvenţele 5G obţinute

Suma totală pe care statul român o va încasa la buget din acordarea licenţelor pentru frecvenţele 5G este de 432,6 milioane de euro, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica.

Potrivit şefului ANCOM, câştigătorii licitaţiei sunt Orange Romania, RCS&RDS şi Vodafone România, iar cele trei companii au achiziţionat un spectru de 420 MHz, respectiv 76% din totalul oferit.

Din suma atrasă, Orange România a achitat cel mai mult, aproximativ 264 milioane de euro, apoi Vodafone România, cu 122,5 milioane de euro, şi RCS&RDS, cu 45,5 milioane de euro.

Câştigătorii vor opera în benzile de frecvenţă 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz

În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori. Printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie. Proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate.

Aceiaşi factori se aplică şi în ceea ce priveşte taxa de licenţă

Astfel, Autoritatea a propus ca taxa de licenţă să fie achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor. Suma preţurilor de pornire fiind, iniţial, de 693 de milioane euro. Taxa de licenţă a fost aprobată prin Hotărâre a Guvernului şi devine venit la bugetul de stat.

ANCOM anunţa, în 28 octombrie, că, până la data-limită, primise trei candidaturi de participare pentru alocarea celor 555 MHz în aceste benzi de frecvenţă. Din partea Orange România, RCS & RDS şi Vodafone România.

Ulterior, ANCOM a transmis că toate cele trei candidaturi au fost validate. O primă rundă a procedurii privind licitarea frecvenţelor 5G urma să fie organizată pe data de 8 noiembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL