Proiectul ce vizează dezvoltarea culturii antreprenoriale pentru 750 de persoane fizice din Regiunea Centru a fost lansat oficial ieri la Brașov.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU/82/3/7/105-275), Axa prioritară 3, locuri de muncă pentru toți, obiectivul tematic 8 – promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de Investiții 8.III – activități, independente, antreprenoriat, înființare de întreprinderi, inclusiv a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare.
Valoarea totală a proiectului este 21.706.666 de lei, iar valoare cofinanțării Uniunii Europene este 18.259.511 lei. Programul este derulat de Federația Națională a Sindicatelor în Industria Alimentară, reprezentată de președinte Dragoș Frumosu (ca unitate de management), în parteneriat cu SC Formare Managerială în Turism, reprezentată de prof. univ. dr. Tiberiu Foriș, Abeona SRL, reprezentată de Sorin Bibicioiu, și Gremiul Levantin – Casa de Comerț Balcanică, reprezentată de președintele prof. dr. Liviu Pandele.
„Acest proiect reprezintă un lucru extraordinar pentru mine personal, pentru că încercăm să dezvoltăm mici afaceri pentru români, să formăm antreprenori, care să fie ajutați în primă fază de către Uniunea Europeană, apoi să își dezvolte afacerea și să și-o transforme chiar într-o afacere de nivel mediu. Având în vedere că derulăm acest proiect și în județe cu o populație majoritar maghiară, cărora le oferim o șansă egală de participare, dovedește că toți românii sunt egali, pot participa la aceste cursuri, își pot crea o afacere și cu toții putem aduce ceva mai mult pentru Transilvania și pentru România”, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.
Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea gradului de ocupare, facilitarea accesului pe piața muncii, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru 750 de persoane, prin furnizarea unor măsuri integrate de antreprenoriat orientate pe creșterea mobilității, a gradului de ocupare al persoanelor șomere, inactive, inclusiv a înființării și dezvoltării unor activități independente, non-agricole în scopul creării de noi locuri de muncă durabile în zonele urbane din regiunea de implementare, Centru.
În proiect se pot înscrie ca și grup țintă persoane fizice șomere, persoane inactive pe piața muncii, dar și persoane care au un loc de muncă, dar care doresc să își înființeze o afacere cu scopul dezvoltării capitalului autohton. Toate persoanele din grupul țintă vor parcurge un curs de competențe antreprenoriale, ce se va finaliza cu diplome recunoscute la nivel național și european, finanțarea fiind cu sume de până la 40.000 de europ, ajutor de minimis din bani europeni, finanțabili în proporție de 100% pentru derularea afacerii. În cadrul acestui parteneriat, cu ajutorul Gremiului Levantin – Casei de Comerț Balcanice, pe această axă de finanțare, se dorește și organizarea unor incubatoare de afaceri cu finaliștii din program, incubatoare care vor avea sediile în capitalele de județ și nu numai, Brașov, Făgăraș, Sibiu, Mureș, Miercurea Ciuc, Odorhei și Alba – Iulia.