Senatul a aprobat înființarea de centre de colectare a laptelui în zona montană

Senatul a aprobat înființarea de centre de colectare a laptelui în zona montană

Senatul a adoptat un proiect de lege care vizează aprobarea programului de investiţii pentru înfiinţarea unor centre de colectare a laptelui în zona montană, valoarea totală a acestui program fiiind de 60 de milioane de euro.

Propunerea, care are ca obiect înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, a fost votată cu unanimitate de voturi.

”Din cauza distanţelor mari şi a calităţii slabe a infrastructurii de transport, dar şi a lipsei concentrării ofertei, produsele din zona de munte nu sunt valorificate la întreaga lor valoare. Lipsesc în mare parte unităţile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Valoarea totală a programului este de 60 de milioane de euro, sumă care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Potrivit iniţiatorilor, investiţiile în program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern şi stoparea depopulării zonei montane.

Senatorul Mihai Goţiu a anunţat că USR este de acord cu acest proiect de lege, deşi este nevoie de investiţii şi în fermele montane, dar şi în infrastructura rutieră.

”Este o iniţiativă lăudabilă, care vine în sprijinul crescătorilor de animale. Grupul PNL o va vota”, a spus şi senatorul liberal Eugen Ţapu Nazare.

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi PMP, printre care liderul social-democrat Liviu Dragnea.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL