IMM-urile trag un semnal de alarmă asupra legii pensiilor

IMM-urile trag un semnal de alarmă asupra legii pensiilor

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii critică proiectul noii legi a pensiilor, estimând că dacă va intra în vigoare va perturba semnificativ economia şi va duce la o creştere serioasă a inflaţiei.
Preşedintele de onoare al Consiliului, Ovidiu Nicolescu, a declarat că, dacă legea va fi aplicată în forma actuala, pensiile vor creşte cu aproape 80% în trei ani, ceea ce nu ar putea suporta nicio economie din lume.
Președintele Patronatului IMM Mureș, Radu Bălănean, este de părere că această majorare va putea fi acoperită doar prin creștere de taxe și impozite:

„Lipsește o fundamentare corespunzătoare din punct de vedere al impactului bugetar. Este o problemă nu numai pentru sistemul economic, este o problemă și pentru pensionari, pentru că e foarte important care e impactul bugetar, respectiv care este sursa bugetară pentru noua lege a pensiilor. E nevoie apoi de identificarea soluțiilor de creștere responsabilă fiscal și sustenabilă pe termen scurt și mediu, nu discutăm acum de termen lung. Fără creșterea contribuțiilor angajatorilor și fără mărirea taxelor și impozitelor nu va fi posibilă această creștere.”

Reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor mai susţin că pentru acest proiect nu au fost făcute analize de impact şi că este necesară identificarea unor soluţii de creştere sustenabilă a pensiilor, fără creşterea contribuţiilor angajatorilor şi fară mărirea taxelor şi impozitelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL