Primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, a declarat joi, într-o confeirnță de presă, că pe lângă tăierile de fonduri operate de guvern, instabilitatea legislativă și procedurile birocratice mari consumatoare de timp și nervi, una dintre problemele serioase cu care se confruntă administrația locală în derularea proiectelor de interes comunitar este dificultatea de a contracta servicii și lucrări.
„În nu puține cazuri, pur și simplu nu se depun oferte, nu se răspunde anunțurilor de participare lansate de autoritățile contractante! Iar în cazul proiectelor mai mici pe partea de infrastructură șansele de a le contracta sunt extrem de reduse. Ca primari, suntem, practic, de multe ori în situația de a ne ruga, pur și simplu, de firme care au mai executat lucrări sau care au în derulare câte un proiect de anvergură în unitățile noastre administrativ-teritoriale să depună oferte și pentru proiecte mai mici sau să răspundă anunțurilor de participare pentru altele”, a afirmat Burnariu.
Două sunt motivele cel mai des invocate de firme, spune edilul: firmele se plânngă că nu au personal calificat, lucru pe undeva de înțeles, dacă avem în vedere faptul că numai anul trecut au plecat oficial din România peste 200.000 de persoane, marea majoritate oameni activi pe piața muncii și al doilea motiv – nu se încurcă cu lucrări mai mici, probabil din cauză că la acestea câștigurile sunt reduse și, dacă mai au și alte lucrări, intervine din nou chestiunea lipsei de personal, mai ales calificat.
Butnariu a dat și câteva exemple din Râșnov, dar a precizat că este o problemă pe care o au multe UAT-uri în care administrația locală dorește să își respecte angajamentele luate în fața cetățenilor și să dezvolte acele comunități.
Pentru proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă din Râșnov, constând în servicii de proiectare tehnică, execuție lucrări și asistență tehnică, în valoare totală estimată de 5.100.289 de lei, plus TVA, am publicat pe platforma electronică de aschiziții publice SICAP, anunț de participare în data de 10 iulie 2018.
„Nu a fost depusă nici o ofertă. Am publicat din nou, în data de 25 iulie. Nu au fost depuse oferte. Am mai încercat o dată, pe 9 august. Nu au fost depuse oferte. O nouă publicare pe SICAP, în 5 septembrie. De această dată, am avut noroc: s-a depus o singură ofertă, din partea unui operator economic, liderul unei asocieri de firme. De notat că încă doi agenți economici au anunțat doar intenția de a participa la licitație, fără a depune, însă, și oferte”, a menționat edilul.
Un alt exemplu a fost acela pentru proiectarea și execuția unui sistem de iluminat public în cartierul ISR, cu o valoare estimată de 441.070 de lei, plus TVA: „Am publicat pe SICAP anunț de participare în 13 aprilie 2018. Nu au fost depuse oferte până la data anunțată. Am publicat din nou, în 19 aprilie. Nu au fost depuse oferte. Am făcut încă o tentativă, pe 27 aprilie. A fost depusă o singură ofertă, a unui operator cu care, după faza de evaluare, am încheiat contract”.
Butnariu a concluzionat: astfel de situații – care, repet, nu reprezintă cazuri izolate și nu se întâlnesc doar în Râșnov – generează stress și frustrare la nivelul administrației locale, consumă mult timp în mod inutil, țin blocați în proceduri funcționari care ar putea fi folosiți mai eficient și întârzie sau chiar poate face să eșueze proiecte necesare comunităților pe care le administrăm.