Programul „Investeşte în Tine”: CEC Bank a primit 500 solicitări. Câte credite s-au acordat până acum

Programul „Investeşte în Tine”: CEC Bank a primit 500 solicitări. Câte credite s-au acordat până acum

CEC Bank a anunţat, luni că, în două săptămâni de la demararea programului „Investeşte în Tine”, a primit prin unităţile sale teritoriale peste 500 de solicitări de finanţare din partea potenţialilor clienţi, numărul acestora fiind creştere.

Din totalul solicitărilor, 220 de cereri de credit, reprezentând 44% din total, au documentaţia completă şi sunt în curs de analiză, iar zece credite, respectiv 2% din solicitări, au fost deja aprobate. Astfel, la finalul săptămânii trecute, banca a semnat primele contracte de credit cu beneficiarii programului.

Circa 50% din numărul solicitanţilor este reprezentat de tineri cu vârstă cuprinsă între 16 şi 26 de ani neîmpliniţi, care sunt înscrişi atât în sistemul de învăţământ, cât şi la cursuri de specializare.

Banca a înregistrat un număr de aproximativ cinci solicitări de garantare în cazul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi una în cazul Fondului Român de Contragarantare (FRC), solicitare ce a primit deja rezoluţie pozitivă.

Începând de luni, 15 octombrie, persoanele fizice de vârstă activă pot solicita credite fără dobândă, pentru acest an, plafonul total al garanţiilor fiind de 600 de milioane de lei.

Beneficiarii acestui program sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 şi 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Valoarea creditului pentru tinerii între 16 şi 26 de ani este de maximum 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Începând din 15 octombrie, programul este operaţional prin intermediul CEC Bank, alte bănci fiind interesate să participe. Garantia oferită de FNGCIMM în numele şi contul statului este de 80% din valoarea creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi orice alte costuri generate de participarea la program adiacente creditului.

Din sumele obţinute pot fi decontate cheltuieli pentru educaţie, cum ar fi plata cursurilor de specializare/ calificare/ pregătire profesională, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.), la unităţi de învăţământ din România, şi se poate plăti pentru achiziţionarea cărţilor, rechizitelor şi revistelor de specialitate. În plus, sumele pot fi utilizate pentru taxele de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, precum costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate.

Alte cheltuieli eligibile sunt cele pentru achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilităţilor, locurile de cazare în cămine şcolare sau studenţeşti. De asemenea, sunt eligibile plăţi precum taxe la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România, abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costurile publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.

Tot prin „Investeşte în Tine” pot fi acoperite cheltuieli pentru sănătate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică. O altă parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cele cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activităţi sportive (fitness, înot etc.).

De asemenea, creditul „Investeşte în Tine” poate fi utilizat şi pentru a finanţa o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe şi pentru modernizarea sau renovarea locuinţei.

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/programul-investeste-in-tine-cec-bank-a-primit-500-solicitari-cate-credite-s-au-acordat-pana-acum-17575185

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL