Zeci de porci sacrificaţi preventiv în judeţul Covasna, după o nouă suspiciune de pestă

Zeci de porci sacrificaţi preventiv în judeţul Covasna, după o nouă suspiciune de pestă

Autorităţile din judeţul Covasna au dispus, luni, sacrificarea preventivă a câtorva zeci de porci din cartierul Orko, din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, după ce a apărut o nouă suspiciune de pestă porcină africană în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zeci de porci din cartierul mărginaş Orko, din Sfântu Gheroghe vor fi sacrificaţi preventiv, după apariţia unei suspiciuni de pestă porcină africană, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

„S-a luat măsura uciderii preventive a porcilor din cartierul Orko, un cartier mărginaş din Sfântul Gheorghe, pentru a preveni răspândirea bolii”, a spus Cucu.

Acesta a mai precizat că mai există o suspiciune în Valea Crişului, o comună din apropiere de Sfântu Gheorghe.

„Au fost două cazuri confirmate vineri şi atunci s-a declarat focar în acel cartier, apoi, în cursul zilei de ieri (duminică – n.r.), am mai avut o suspiciune şi azi (luni – n.r.) s-a luat măsura uciderii preventive în acel perimetru, în imediata proximitate a focarului. Şi mai este o suspiciune la Valea Crişului, care este o comună în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe”, a explicat sursa citată.

Suspiciunea din Valea Crişului trebuie confirmată sau infirmată, analizele fiind în lucru, a mai spus Sebastian Cucu.

Proprietarii porcinelor vor fi despăgubiţi în condiţiile legii, după cum a precizat prefectul judeţului Covasna.

Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna a anunţat, vineri seară, apariţia virusul pestei porcine africane în judeţ, acesta fiind confirmat la două cadavre de porci găsite la o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe. Porcii respectivi ar fi fost hrăniţi inclusiv cu gunoaie adunate de pe marginea drumurilor naţionale.

Sursa: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL