Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației suspendă toate zborurile cu avioane Boeing 737 MAX, comandate și de Tarom și Blue Air

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației suspendă toate zborurile cu avioane Boeing 737 MAX, comandate și de Tarom și Blue Air

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis suspendarea tuturor zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX. Până la această decizie, deja un număr de 13 țări, printre care Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, Olanda și Italia, închiseseră spațiul aerian pentru aeronave Boeing 737 MAX 8, interzicând tranzitul cu aceste aeronave, după accidentul înregistrat duminică în Africa, al doilea în mai puțin de 5 luni. Suspendarea este aplicată din această seară și vizează ambele modele de Boeing 737 MAX lansate până în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 și MAX 9. Sunt suspendate toate zborurile comerciale efectuate de operatori cu acest tip de avioane din țări terțe către sau dinspre UE.

În acest context, acțiunile producătorului american de aeronave Boeing se depreciază cu peste 7% după primele ore de tranzacționare pe bursa din New York ale zilei de marți. Duminică, un Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 149 de pasageri și 8 membri ai echipajului la bord, care efectua o legătură Addis Abeba-Nairobi, s-a prăbușit, duminică dimineață, la puțin timp după decolare.

Boeing 737-800 MAX care s-a prăbușit este același tip de avion ca cel al companiei indoneziene Lion Air care a căzut în mare în octombrie 2018, la 13 minute după ce a decolat de la Jakarta. 189 de persoane au murit atunci. Urmare a acestui accident, și autoritățile chineze au decis ca liniile aeriene locale să nu mai opereze zboruri cu Boeing 737 Max 8, iar mai multe companii au oprit operațiunile 737 Max 8, măsuri similare fiind anunțate astăzi în alte regiuni, în pofida asigurărilor că aeronovele îndeplinesc condițiile de zbor date de autoritățile din SUA.

Tarom a semnat în vara anului trecut un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru Tarom.  Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023. Anterior, în 2017, Blue Air a anunțat că a comandat 12 avioane Boeing 737 MAX 8, indicând că va deveni primul operator de Boeing 737 MAX din România. Noile aeronave se vor alătura flotei începând cu vara acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL