Transilvania are nevoie de investiţii în hoteluri de 4 şi 5 stele cu facilităţi SPA, pentru a acoperi cererea turistică în creştere

Transilvania are nevoie de investiţii în hoteluri de 4 şi 5 stele cu facilităţi SPA, pentru a acoperi cererea turistică în creştere

În România, la ora actuală există aproximativ 20.000 de unităţi de cazare, confirmate statistic de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, conform unui comunicat remis redacţiei.

Dintre acestea, aproximativ o treime (aproape 7000) sunt situate în zona Transilvaniei mai exact în judeţele: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş şi Sibiu, având astfel în funcţiune aproape jumătate din totalul disponibil la nivel naţional.

Potrivit sursei citate, zona Transilvaniei se află din ce în ce mai mult pe lista preferinţelor românilor şi a străinilor, printre motive enumerându-se: potenţial ridicat pentru dezvoltarea unor servicii şi produse turistice competitive la scară internaţională (produse tradiţionale, gastronomie locală, ospitalitate, cultură şi tradiţii atractive), parcuri şi rezervaţii naturale, natură valorificată, monumente naturale, arii naturale protejate, muzee şi case memoriale, resurse balneare, un patrimoniu cultural de interes general, alături de atracţiile turistice în sine.

54% din resursele turistice, în Transilvania

Conform datelor furnizate în Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional (PATN), UAT-urile judeţelor care alcătuiesc Transilvania conţin aproximativ 54% din totalul de resurse turistice ale României.

Aproape 2500 de unităţi de cazare sunt aferente judeţului Braşov, care deja a atins gradul de dezvoltare turistică.

Marea provocare cu care se confruntă regiunea Transilvaniei la momentul actual este reprezentată de lipsa hotelurilor de 4, respectiv 5 stele, cu facilităţi şi servicii premium, tip SPA, personal specializat, room service, camere cu suprafeţe de cel puţin 16 metri pătraţi, cu finisaje, mobilier şi lenjerie de cea mai bună calitate, săli speciale pentru restaurante, baruri, evenimente, plus alte beneficii, în raport cu cererea prezentă, în ascensiune, a turiştilor atât interni, cât şi externi.

Din cele aproximativ 20.0000 de unităţi de cazare disponibile în România, aproximativ 9000 sunt hoteluri clasificate cu 1 până la 5 stele. Între acestea, distribuţia se face după cum urmează: hoteluri de 1 stea există în număr de 501, hoteluri de 2 stele – 2134, hoteluri de 3 stele – 5026, iar în ceea ce priveşte numărul de hoteluri de 4 si 5 stele, acesta începe să scadă considerabil, astfel vorbim de 1223 de hoteluri de 4 stele şi doar 151 de hoteluri de 5 stele în toată ţara, subliniază sursa citată.

În acest moment în Transilvania sunt doar 23 de hoteluri de 5 stele şi aproape 260 de hoteluri de 4 stele

Cererea turistică în continua creştere din acest an confirmă un grad de ocupare de peste 85% pentru hotelurile de 4 stele din zona Transilvaniei, atât în perioada verii, dar şi a sezonului de iarnă. Totodată se resimte o nevoie puternică de noi proprietăţi hoteliere unde românii să îşi organizeze vacanţa şi să se bucure de servicii cunoscute drept premium în afara graniţelor româneşti.

Hotelurile de anvergură, de 4 si 5 stele reprezintă potenţiale turistice capabile să atragă grupuri corporate, turişti străini pentru care deja acest concept de cazare este unul obişnuit şi cunoscut, care să ofere servicii integrate de pensiune completă, servicii all-inclusive, dar şi facilităţi premium.

Încă din 2019, Transilvania este situată pe harta destinaţiilor de vizitat de către Conde Nast Traveler, una dintre cele mai citite reviste dedicate pasionaţilor de călătorii.

Astfel, dorinţele turiştilor de a vizita zona atrag după sine dezvoltarea regiunii, a unităţilor de cazare premium capabile să îndeplinească nevoile unui astfel de public, dar şi a unui lanţ economic de susţinere mai ales a producătorilor locali care şi-ar găsi la rândul lor o piaţă de desfacere mai constantă şi reciproc avantajoasă în mulţumirea şi primirea turiştilor, atât pentru ei, cât şi pentru investitorii în hotelurile mai mari.

Susținere pentru construcția de hoteluri de 4 stele

În aceasta direcţie de investiţii s-a îndreptat Fundatia Pro Economica Alapítvany, care şi-a propus să sprijine construcţia de hoteluri de 4 stele în zona Transilvaniei, cu un anumit număr de camere care să asigure atât o dezvoltare turistică a regiunii, dar şi un punct de desfacere pentru micii producători din zonă.

„De peste 6 ani susţinem că România are mare nevoie o industrie alimentară funcţională, de procesatori locali, prin care să nu depindem atât de tare de importuri. Pentru a atinge acest scop, am finanţat o gamă largă de mici producători din zona Transilvaniei, de la fermieri până la procesatori şi fabrici de prelucrare, ca să avem produse locale de bună calitate, care provin din materii prime autohtone.

Odată oferite aceste facilităţi de finanţare şi odată ce au început să aibă rezultate, am realizat că următoarea provocare este că aceste produse au nevoie de o piaţă de desfacere. Răspunsul natural a venit din domeniul turismului, adică HoReCa, pentru că Transilvania are un potenţial turistic fantastic”, explică Monica Kozma, director executiv al Fundaţiei Pro Economica Alapítvany.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL