Brașovul, locul 4 la exporturi și locul 5 la importuri din China

Brașovul, locul 4 la exporturi și locul 5 la importuri din China

În 2021, România a importat produse din China în valoare de peste 6 miliarde de euro, cu peste 1,1 miliarde mai mult decât în 2020, arată datele transmise de INS. De la chinezi importăm aproape orice- de la săpun, îmbrăcăminte, miere (multă miere), antibiotice, aproape orice.

Deși oficial România este orientată politic spre Vest, prețurile mici cu care China inundă piețele nu pot lăsa oamenii de afaceri indiferenți, așa încât trec peste politica oficială a statului chinez (inclusiv privind relația cu Rusia, problema uigurilor) și aduc de la ei produse de miliarde de euro anual.

Automobile Dacia, Dedeman, Makita sau Arctic sunt doar câțiva din marii jucători pe piața importurilor produselor chinezești.

În topul exportatorilor şi importatorilor români în/din China, primele 100 de firme au acoperit aproximativ 85.5% din totalul valoric al exporturilor (din cei peste 500 de operatori economici care au declarat exporturi de bunuri către China).

Pe celalalt flux, primele 100 de firme au derulat aproape 55 % din importurile din China. (Din totalul de peste 9000 de operatori economici care au raportat importuri de bunuri din China).

Topul judeţelor în funcţie de sediul social al operatorilor economici (conform Registrului Statistic al Întreprinderilor) care au realizat exporturile/importurile de bunuri al Romaniei în relaţia cu China, indică următorul clasament:

  • – la export: primele 10 judeţe acopera cca 65% din totalul exporturilor catre China;
  • – la import: primele 10 judeţe acopera cca 77% din totalul importurilor din China

Topul la importuri

Cel mai mare importator la modul general, este Capitala. E urmat de Ilfov, Timiș, Argeș, Prahova și Brașov. Vaslui, Mehedinți și Gorj stau la coada clasamentului.

Topul la exporturi

La capitolul exporturi, tot București dictează ritmul dansului. Dar nu mai e urmat de Ilfov, ci de Timiș, Argeș și Brașov, fiecare județ având puternice companii străine care produc pentru export.Mehedinți, Gorj și Giurgiu au cele mai mici exporturi.

Importul ca PIB din județul Brașov reprezintă 40,23%, iar exporturile 42,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL