România a avut în ultimul trimestru al anului trecut a patra cea mai mare creştere economică din UE, potrivit Eurostat

România a avut în ultimul trimestru al anului trecut a patra cea mai mare creştere economică din UE, potrivit Eurostat

Economia zonei euro a stagnat iar Produsul intern brut al Uniunii Europene s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut. Însă, în rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul IV din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Grecia (1,4%), Malta (1,2%), Cipru (1,1%) şi România (1%).

Conform datelor revizuite publicate miercuri de Eurostat, produsul intern brut al celor 19 state UE care au trecut la moneda euro a fost nemodificat în trimestrul patru comparativ cu trimestru al treilea dar a înregistrat un avans de 1,8% în ritm anual. În estimarea iniţială publicată luna trecută, Eurostat a informat că economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,1% de la un trimestru la altul şi un avans de 1,9% în ritm anual.

Chiar dacă datele revizuite sunt mai sumbre decât se estima iniţial, o stagnare înseamnă că blocul comunitar ar putea evita în continuare intrarea într-o recesiune, definită drept două trimestre consecutive de scădere a PIB, care părea inevitabilă după ce Rusia a invadat Ucraina. În acest moment, analiştii prognozează o contracţie a PIB-ului zonei euro în primul trimestru pe măsură ce creşterea costului vieţii continuă să îi afecteze pe consumatori.

CITEȘTE ȘI: Cât de puternic este brandul de ţară al României şi ce valoare are. Cine este în top?

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană în ansamblu, datele revizuite arată că Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul dar a crescut cu 1,7% în ritm anual. Comparativ, la mijlocul lunii februarie, datele Eurostat arătau că PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,1% de la un trimestru la altul şi unul de 1,8% în ritm anual.

Tot miercuri, Eurostat a revizuit în jos şi estimările iniţiale privind creşterea gradului de ocupare

Conform noilor date, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, faţă de estimarea iniţială care vorbea de un avans de 0,4%.

În rândul statelor membre, Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru şi Ţările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au avut cele mai mari creşteri ale numărului persoanelor ocupate în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea. România se numără printre ţările unde numărul persoanelor ocupate a avut o creştere similară cu media din UE, 0,3%.

Analiştii se aşteptau ca încetinirea economiei să ducă la creşterea ratei şomajului, ceea ce ar fi calmat piaţa muncii şi ar fi ţinut sub control salariile. Însă datele Eurostat arată că firmele, care au avut dificultăţi în a reangaja personal după pandemie, par să îşi fi păstrat salariaţii în pofida încetinirii economiei. Aceasta semnalează o problemă pentru Banca Centrală Europeană în lupta sa pentru a readuce inflaţia la 2% din zona de două cifre unde se află în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL