Declarația 101, necesară în 2023, a fost actualizată de ANAF

Declarația 101, necesară în 2023, a fost actualizată de ANAF

2023 este primul an în care se declară impozitul de profit de către grupuri de firme. Ce trebuie să știți în acest sens. 

În primul rând că, pentru efectuarea acestei operațiuni a fost introdusă Declarația 101 consolidată pentru responsabilii grupurilor, în timp ce Declarația 101 normală a fost adaptată astfel încât să fie folosită de ceilalți membri ai grupurilor. Măsurile sunt cuprinse într-un ordin oficializat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ordinul ANAF 310/2023 se aplică începând cu declararea impozitului pe profitul anului 2022. Documentul prevede atât introducerea Declarației 101 consolidate, cât și modificarea formularului și a regulilor de completare pentru Declarația 101 normală.

Altfel spus, începând din acest an există două Declarații anuale de impozit pe profit

  • – Declarația 101 normală – folosită de plătitorii de impozit pe profit care nu fac parte din grupuri de impozit pe profit, dar și de membrii acestor grupuri;
  • – Declarația 101 consolidată – folosită exclusiv de responsabilii grupurilor de impozit pe profit.

Foarte important de precizat: pentru a putea fi folosite, cele două declarații 101 au nevoie și de versiuni electronice puse la dispoziție de ANAF, care nu sunt încă disponibile. 

După cum menționează, printre altele, publicația Avocatnet, înainte de aceste modificări, firmele din grupurile de impozit pe profit n-aveau formularistica specială necesară raportării impozitului anual pe profitul anului anterior. A fost unul dintre motivele pentru care ANAF a introdus o „clonă” a declarației 101 pentru responsabilii grupurilor, iar formularul normal a fost adaptat pentru a putea fi folosit de ceilalți membri ai grupurilor.

Grupuri de impozit pe profit

Conform modificărilor aduse Codului fiscal în 2020, în România există grupuri de impozit pe profit începând din 2022, acestea fiind obligate să facă prima declarare anuală a impozitului în 2023. Responsabilul de grup este firma desemnată pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului, depunerea declarației de impozit pe profit și efectuarea plății impozitului în numele grupului.

Declarația 101 consolidată este depusă online, în mod normal, până la data de 25 martie pentru anul anterior. Însă dacă cel puțin unul dintre membrii grupului fiscal beneficiază de facilitățile de recapitalizare din OUG 153/2020, declarația 101 consolidată este depusă online, temporar, până la data de 25 iunie pentru anul anterior.

„Declaraţia consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completează cu ajutorul programului de asistenţă și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, împreună cu declarațiile anuale privind impozitul pe profit ale membrilor grupului fiscal (formular 101 – «Declarație privind impozitul pe profit»), în format electronic.

Fiecare membru al grupului fiscal completează propria declarație privind impozitul pe profit (formular 101), cu ajutorul aplicației informatice de asistență. Declarația privind impozitul pe profit semnată electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, în format electronic”, scrie în noul ordin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL