Carnea de miel, mai ieftină din Bulgaria

Carnea de miel, mai ieftină din Bulgaria

Mielul bulgăresc nu are deschidere către piețele externe, din cauza eșecurilor din industrie, fiind afectată chiar și piața internă, care se micșorează activ.

Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.

Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.

„Copiii noștri în viitor vor mânca insecte și viermi. în locul cărnii delicioase care se poate produce la ţară”, a comentat Vasil Nikolov pentru Sinor.bg, citat de Agrointel.ro

Cei doi fermieri cred că eșecul de pe piața internă a fost generat și de practica lanțurilor comerciale care, prin miile lor de cerințe suplimentare pentru producătorii autohtoni, au eliminat fructele și legumele produse în țară din rețelele de magazine. Acum, se tem că vine și rândul industriei de carne și lapte.

„Cu o lună înainte de Paște, comerțul cu miei bulgărești nu merge deloc bine și, în același timp, exportul de carne congelată din Macedonia de Nord este deja în curs de negociere”, a spus Boyko Sinapov (cu ani în urmă, acest import era din România).

Fermele de ovine din Bulgaria spun că un preț corect pentru mieii în viu din acest an este de 12 leva (30,24 lei), pentru că doar așa și-ar putea acoperi costurile. În acest moment, însă, comercianții dau oferte mult mai mici – între 8 și 9 leva (20-23 lei) pe kg.

Carnea de miel în România a ajuns la prețuri prohibitive

Sărbătorile pascale nu vor mai aduce profituri crescătorilor de oi. Chiar dacă prețurile au urcat la cel mai mare nivel din ultimii ani.

Oamenii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute. În condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile. În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare. Pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.

Unii crescători spune că, după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut. Aceștia speră că anul acesta să poată vinde cu 35 – 40 lei kilogram.

Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.

Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu. Sau 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat. Acesta este prețul la care găsim carnea de miel în piețe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL