Transporturile vor să salveze al treilea contract pentru Autostrada Brașov-Bacău : CNAIR aproape că dublează valoarea contractului pentru SF

Transporturile vor să salveze al treilea contract pentru Autostrada Brașov-Bacău : CNAIR aproape că dublează valoarea contractului pentru SF

Al treilea contract pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău va costa până la 91 de milioane lei, aproape dublu față de licitația precedentă care avea valoarea maximă de 52 milioane, a anunțat luni, șeful Companiei de Drumuri, Cristian Pistol.

Practic, CNAIR, la a treia încercare pentru proiectare preliminară vine cu o valoare semnificativ mai mare față de a a doua licitație anulată în 31 ianuarie în speranța că, de această dată proiectanții vor depune totuși, oferte.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 11 mai, a transmis Pistol : ,,A fost stabilită data limită pentru depunerea ofertelor pentru ziua de 11.05.2023. Valoare estimată a contractului este de 77,19 milioane de lei ( fără TVA). Această valoare poate fi majorată până la 91,21 milioane de lei (fără TVA) pe perioada derulării contractului, în funcție de eventualele modificări de soluție tehnică.

Durata contractului de Proiectare a acestei autostrăzi este de 24 de luni

Primul contract, cel semnat în 2020 cu proiectantul Search, a fost reziliat în toamna 2022 la cerea proiectantului care nu a mai reușit să acopere costurile reale (n.r contractul a fost semnat pentru o sumă de doar 20 de milioane de lei, mult sub estimarea CNAIR). Ulterior, în noiembrie 2022 CNAIR a scos la licitație un nou contract pentru Studiul de Fezabilitate cu o valoare între 45 și 52 milioane, procedură anulată din dipsă de oferte.

CNAIR a transmis în urmă cu 10 zile la ANAP (pentru validare) documentația de atribuire pentru reluarea licitației necesară finalizării Studiului de Fezabilitate, pas esential pentru construcția Autostrăzii Brașov – Bacău (A13).

Acest sector de autostradă face parte din infrastructura de mare viteză care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania pe traseul Brașov – Târgu Secuiesc – Onești – Bacău. Proiectul este cuprins în strategia de finanțare în cadrul noului Program Transport 2021-2027”, a afirmat Sorin Grindeanu.

De la Brașov la Făgăraș, Search face studiul de fezabilitate, iar de la Făgăraș la Sibiu, CNAIR evaluează ofertele depuse pentru cele 4 loturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL