Creditele în lei se scumpesc. Robor, în creștere după decizia BNR

Creditele în lei se scumpesc. Robor, în creștere după decizia BNR

Robor la 6 luni, indicator folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a făcut astăzi un salt de 0,06 puncte procentuale, de la 2,27% la 2,33%, iar Robor la 3 luni a urcat de la 1,99% la 2,03%, după ce BNR a decis ieri să majoreze dobânda de politică monetară pentru a doua oara in 2018.

În acelaşi timp, Robor la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a avansat de la 2,33% ieri la 2,37% astăzi, scrie ZF.ro.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un de­ceniu. Ieri, boardul băn­cii centrale a decis să ma­joreze din nou do­bânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creş­te­rea ope­ra­tă în ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL