Amenzi de 20.000 de lei, dacă nu combați această buruiană care îmbolnăvește România!

Amenzi de 20.000 de lei, dacă nu combați această buruiană care îmbolnăvește România!

Camera Deputaților, care este și cameră decizională, a adoptat cu o singura abținere “Legea de combatere a ambroziei”, dupa ce la sfârșitul lunii octombrie 2017, aceeasi lege a trecut și de Senat în unanimitate.

Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri  vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris care va conţine un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancţiune. Amenzile sunt de la  750 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către o comisie mixta formata din specialişti din Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Directiile pentru agricultură judeţene, Directiile judetene de sănătate publică şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale.

Ambrozia  este o buruiană invazivă  care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini şi locuri lăsate în paragina. Înfloreşte în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România şi unii ajung chiar la urgenţe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

Prin adoptarea acestei legi, România ajunge în rândul majorităţii ţărilor europene care au o lege specifică pentru stârpirea ambroziei şi luptă de mai mulţi ani pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătăţii.

  1. Planta din imagine nu e ambrozie.
    E Varga de Aur o planta inocenta cu flori frumoase.
    Varga de Aur are polen greu și lipicios răspândit de insecte.

    Amrozia însă are polen microscopic răspândit de vânt.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

EDITORIAL